Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blok van vier rug-aan-rug mijnwerkerswoningen in Hoensbroek

Nieuwenhofstraat 18
6431 JR, Hoensbroek (Gemeente Heerlen)
Limburg
Bouwjaar: 1908-1910
Publicatie: 19990714
Rijksmonument ID: 512745
Type: Woonhuis

Omschrijving van Blok van vier rug-aan-rug mijnwerkerswoningen

Inleiding

Blok van vier rug-aan-rug MIJNWERKERSWONINGEN. Zij vormen het beste voorbeeld van het oudste type mijnwerkerswoningen dat door de Staatsmijnen is gebouwd. De woningen werden omstreeks 1908-1910 gebouwd in een traditionele bouwstijl. Het ontwerp voor de woningen was van het Bouwbureau der Staatsmijnen.

De diverse naoorlogse aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand blok van vier rug-aan-rug mijnwerkerswoningen.

De woningen tellen een bouwlaag plus dakverdieping en worden afgedekt met zadeldaken met rode betonpannen. Dakranden met trespa betimmering. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van een geel geverfde pleisterlaag. Plint is zwart geverfd. Rechthoekige vensters met kunststof kozijnen. De vensters van de panden Nieuwenhofstraat 18 en 20 zijn voorzien van rolluiken van omstreeks 1990.

Rechthoekige deuren van eveneens omstreeks 1990. Vensters en deuren met segmentboogvormige omlijsting.

Symmetrische indeling frontgevel. Middendeel frontgevel met in eerste bouwlaag twee vensters met bovenlichten en in de dakverdieping twee kleine vensters.

Aan weerszijden middendeel frontgevel terugspringende geveldelen onder doorlopend zadeldak. In het eerste terugspringende geveldeel een rechthoekige deur van omstreeks 1990. Vervolgens een verder terugspringend geveldeel met hierin een rechthoekig venster. In de zijgeveldakvlakken een lage dakkapel.

Middendeel linker- en rechterzijgevel terugspringend en hoger doorlopend en afgedekt met lessenaarsdak.

Diverse aan- en bijbouwen.

Indeling INTERIEUR niet meer in tact.

Waardering

De voormalige mijnwerkerswoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling.

De panden bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder belang voor de geschiedenis van de volkshuisvesting.

Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering binnen een complex van in totaal twintig woningen op een licht glooiend terrein en van belang voor het aanzien van dit deel van Hoensbroek terwijl de aanwezigheid van tuinen (als herinnering aan de specifieke voorzieningen voor mijnwerkers) van historische betekenis wordt geacht. De panden zijn van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de hoge mate van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid, tevens zijn de panden van een bijzondere ouderdom.

Tags: gebouwen, woonhuizen,mijnwerkerswoningen,bedrijfs-,fabriekswoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blok van vier rug-aan-rug mijnwerkerswo…
location_on Monumenten Kaart rond Hoensbroek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!