Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hooihuis. In 1904 werd tegen de westzijde een aangekapt gedeelte opgetrokken. Het hooihuis maakt deel uit van een boerderij bestaande uit woning en stal in Watergang

Dorpsstraat 42
1454 AM, Watergang (Gemeente Waterland)
Noord Holland
Bouwjaar: 1881
Publicatie: 20001227
Rijksmonument ID: 512668
Type: Boerderij
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Hooihuis. In 1904 werd tegen de westzijde een aangekapt gedeelte opgetrokken. Het hooihuis maakt deel uit van een boerderij bestaande uit woning en stal

Inleiding

HOOIHUIS uit 1881 gesitueerd aan de T-splitsing van Dorpsstraat en Kerkweg met de noklijn haaks op de Dorpsstraat. In 1904 werd tegen de westzijde een aangekapt gedeelte opgetrokken. Het hooihuis maakt deel uit van een boerderij bestaande uit woning en stal.

NB Woning en stal vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Het hooihuis staat op een rechthoekig grondplan en is met uitzondering van de zuidgevel geheel gepotdekseld met brede delen. De vierkantsconstructie heeft tussen de vier zware hoekstijlen vier dunnere stijlen. Het hooihuis heeft een zadeldak met zwarte Hollands pannen en een makelaar op elk van de twee nokpunten. Rondom bevinden zich houten goten op gesneden consoles. De zuidzijde, die grotendeels schuilgaat achter de aansluiting met de stal, heeft smal verticaal beschot. Op maaiveldhoogte heeft de zuidzijde een transportdeur. De oostzijde (zijde Dorpsstraat) is geheel blind. De noordzijde (zijde Kerkweg) heeft twee boven elkaar geplaatste laadluiken, één centraal in de wand op maaiveldhoogte en één daarboven. De linkerzijde (W) heeft de genoemde aankapping met verticaal beschot en lessenaardak tot halverwege de wandhoogte. Boven de aankapping is de westgevel blind.

Waardering

Het hooihuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een object van streekeigen landelijke bouwkunst uit de 19de eeuw. Het hooihuis heeft situationele waarde als onderdeel van het dorpsbeeld van Watergang waarvan het uniek geworden ruimtelijk beeld wordt bepaald door de silhouetten van diverse hooihuizen.

Tags: agrarische gebouwen,hooihuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hooihuis. In 1904 werd tegen de westzij…
location_on Monumenten Kaart rond Watergang

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!