Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Houten woningblok gebouwd omstreeks 1865 en onderdeel van een complex van twee houten woningblokken aan de voet van de kerkbuurt in Marken

Kerkbuurt 171
1156 BS, Marken (Gemeente Waterland)
Noord Holland
Bouwjaar: 1865
Publicatie: 20001227
Rijksmonument ID: 512662
Type: Woonhuis

Omschrijving van Houten woningblok gebouwd omstreeks 1865 en onderdeel van een complex van twee houten woningblokken aan de voet van de kerkbuurt

Inleiding

Houten WONINGBLOK gebouwd omstreeks 1865 en onderdeel van een complex van twee houten woningblokken aan de voet van de Kerkbuurt.

Het blok werd bij de vervanging van de palen (rond 1900) door een gemetselde onderbouw niet opgevijzeld en staat derhalve lager dan Kerkbuurt 168-170.

Omschrijving

Woningblok op rechthoekig grondplan, bestaande uit een circa anderhalve meter hoge onderbouw in baksteen met daarop een houtskeletbouw van één bouwlaag onder zadeldak. Het zadeldak is belegd met zwarte oud-Hollandse pannen en voorzien van houten goten op gesneden consoles, windveren en een makelaar. De gevels zijn merendeels gerabat, de kopgevels hebben verticaal beschot dat in de overkragende geveltoppen smaller van formaat is. De drie woningen bevatten negen- en zesruits schuifvensters. De meeste vensters bevinden zich aan de zuidzijde, de noordzijde bevat de drie voordeuren met drieruits bovenlicht. Naast elke deur bevond zich in oorsprong waarschijnlijk één meerruits venster. De voordeuren worden bereikt via de hoger gelegen terp.

Waardering

Het in streek-eigen trant gebouwde houten woningblok uit de tweede helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt, en heeft tevens ensemblewaarde als onderdeel van het complex van twee houten woningblokken aan de voet van de Kerkbuurt.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Houten woningblok gebouwd omstreeks 186…
location_on Monumenten Kaart rond Marken

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!