Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

R.K. Kerk "St. Lambertuskerk" in Nuenen

R.K. Kerk
Hoekstraat 46
5674 NP, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1894-1895
Architect: E. Corvey
Publicatie: 20000828
Rijksmonument ID: 512455
Type: Kerk

Omschrijving van R.K. Kerk "St. Lambertuskerk"

Inleiding

Aan de Hoekstraat 46 te Nederwetten staat de in 1894-'95 gebouwde R.K. ST.LAMBERTUSKERK, een niet georiënteerde, in neo-romaans-gotische overgangsstijl gebouwde kruisbasiliek met zuidelijke toren. De kerk werd ontworpen door E. Corvey.

Omschrijving

De kruisbasiliek heeft een schip van drie traveeën, een transept en een koor bestaande uit een koortravee en driezijdig gesloten apsis. Tegen het koor staan aan westelijke en oostelijke zijde een annex. De toren heeft vier geledingen.

De bakstenen gevels hebben een waterlijst en worden geschoord door, afhankelijk van de hoogte, twee dan wel driemaal versneden steunberen. De kerk wordt gedekt door zadeldaken, met lei in Maasdekking.

In de koorapsis zijn rondbooglancetvensters toegepast. De koortravee is als het schip per travee voorzien van een tri-plet, waarbij het middelste venster hoger is dan de andere. De rechtgesloten transeptfaçades zijn voorzien van een kalkstenenmaaswerk, bestaande uit vier lancetten, bekroond door oculi.

De topgevel wordt gevuld met een getrapte driepasnis. De toren bestaat uit vier geledingen en heeft op de beganegrond een portaal met hardstenen kolommen, kapitelen en lijsten. De opgeklampte vleugeldeur is voorzien van smeedijzerensierbeslag en een bovenlicht. Aan de oostelijke zijde van de toren is naast een opgeklampte deur een gevelsteen ingemetseld met de tekst: "P.L.P. / P.W.H. van Hoeck past. / H. Renders et H. Sloots / aeditui / 18 maii 1895". De bovenste geleding wordt bekroond door topgevels, waarin uurwerken. De achtkantige naaldspits is gedekt met lei in Maasdekking. De zuidelijke gevels van de zijbeuken worden bekroond door deels bakstenen, deels hardstenen pinakels. De oostelijke annex heet drie bifoortjes met smeedijzeren diefijzers. De westelijke annex heeft een opgeklampte deur met smeedijzeren beslag, geflankeerd door rondboogvensters met diefijzers. In de gehele kerk zijn waardevolle neo-gotische glas-in-loodramen aangebracht, met onder meer het Wonder van Hooidonk in het koor, de Kruisiging in de noordelijke transeptarm, Maria met Kind in de westelijke zijbeuk en de Goede Herder boven in het portaal. Tegen een steunbeer aan de westelijke gevel, waaraan één van de poorten naar het kerkhof is gehangen, is een hardstenen plaquette aangebracht. De bijbehorende plaquette op de naast-gelegen bakstenen pijler heeft de inscriptie: "Heden ik", die tegen de steunbeer: "Morgen gij".

Waardering

Het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; heeft een bijzonder belang voor het oeuvre van de architect; heeft een bijzondere betekenis wegens de ornamentiek; en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar R.K. Kerk "St. Lambertuskerk"
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt