Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige wollendekfabriek De Wit in Geldrop

voorm.woolendekfabriek De Wit
Parallelweg 26
5664 AD, Geldrop (Gemeente Geldrop Mierlo)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1913
Architect: P. de Wit
Publicatie: 20011009
Rijksmonument ID: 512413

Omschrijving van Voormalige wollendekfabriek De Wit

Inleiding:

Voormalige WOLLENDEKENFABRIEK van P. de Wit uit 1913. De fabriek bestaat uit twee gebouwen. Een op vierkante plattegrond ondertwaalf sheddaken (gebouw I) en het langwerpige fabrieksgebouw hier tennoorden van onder platdak (gebouw II), waarin onder andere het ketelhuis. Beide liggen met de zuidwest gevel aan de Parallelweg onderling gescheiden door een eigen fabrieksstraat. Deze ligt loodrecht op de Parallelweg. Over de sheddaken van de fabriek is één groot dak aangebracht. Zo zijn ze niet zichtbaar vanaf de straat. Van gebouw II behoort slechts het westelijke deel tot het monument.

omschrijving:

Gebouw I van de fabriek is twee traveeën breed en acht diep. De overkapping bestaat uit twaalf houten sheddaken met de nokrichting loodrecht op de straat, gedragen door stalen I-profielen op kolommen. De buitenmuren zijn uitgevoerd in machinale baksteen gemetseld in kruisverband. De voorgevel aan de straat heeft twaalf traveeën met vierkante negenruits vensters, waarboven even zovele gietijzeren rondvensters met geometrische roedenverdeling ter hoogte van de shedconstructie. Het geheel heeft een getrapte pilasterbekroning met diamantkop. In de architectuur van de gevel is subtiel de achterliggende shedvorm(zaagtand) van het dak aangegeven. Het geheel heeft een fraaie ritmiek.

Op de blinde middenvelden van de bekroning stond de oorspronkelijke naamvan de fabrikant en het nu nog zichtbare bouwjaar. Aan de straat de hoge rechthoekige fabrieksschoorsteen.

Gebouw II heeft een platdak met een pilastergevel en bekroning aan destraat.

waardering:

De fabriek is architectuur- en cultuurhistorisch van belang. Tevensindustriël-archeologisch waardevol.

Tags: gebouwen, woonhuizen,wolfabriek,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige wollendekfabriek De Wit
location_on Monumenten Kaart rond Geldrop

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt