Nederlands Hervormde Kerk in Someren
Omschrijving van Nederlands Hervormde Kerk
Inleiding:
N.H. KERK uit 1885 met neo-romaanse en neo-gotische kenmerken.
Het ontwerp is van architect P. van de Erve jr. uit Breda.
Aannemer is Fa. L. Nooten uit Helmond. De bouwkosten bedroegen f 4.190,00. De inzegening vond plaats op 1 november 1885 door dominee dr. A. Scholte. De kerk, die vrij op het perceel ligt, heeft een rechthoekige plattegrond met voor- of zuidgevel aan het Speelheuvelplein.
Aan de noordoostkant is de consistoriekamer aangebouwd. In 1965 is de kerk gerenoveerd.
Tot 1868 kerkte de Nederlands Hervormde gemeente in de middeleeuwse Lambertuskerk. Na afbraak van het schip van deze kerk, tot de bouw van de eigen kerk in 1885, kerkten zij in het resterende koor van de Lambertuskerk.
Omschrijving:
De kerk is een zaalgebouw met driezijdige sluiting, vier traveeën diep, onder zadeldak. De consistoriekamer heeft een schilddak. Beide daken zijn met natuursteen leien gedekt in maasdekking. Aan het plein een symmetrische pilastergevel met risaliserend portaal voorzien van fronton en pinakel. De tuitgevel heeft een klimmend boogfries, wijzerplaat met uurwerk, horizontale banden en een gepleisterde plint. Verder is de gevel bekroond door een vierkant klokkentorentje met torendak en windwijzer.
Het torentje draagt een carillon van achttien klokken.
Het opgaande muurwerk bestaat uit rode machinale baksteen gemetseld in kruisverband. Het schip heeft liseenachtige pilasters. In de boogtrommel boven het grote venster van de voorgevel siermetselwerk. Cementen aanzet- en sluitstenen in spitsboog en boogfries. De muuropeningen van de kerk zijn voorzien van gietijzeren gotische spitsboogvensters met ruitvormige roeden. In het bovenlicht van het portaal en in het rondvenster van de achtergevel een geometrische roedenverdeling.
Het interieur heeft een gestucadoord kruisribgewelf met ijzeren trekstangen. In de buitenmuur gietijzeren muurankers.
In de kerk een achtkantige eiken preekstoel uit 1740 met koperen lezenaar, doopbekken en houten klankbord met gouden stralenkrans, gemaakt door de timmerman Godefridus Scheepers uit Heeze.
Waardering:
De N.H. kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de hervormde religie in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de hervormde dorpskerk in een katholieke regio. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Van de Erve. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van Someren in de negentiende eeuw. Het is van belang als betrekkelijk zeldzaam en gaaf voorbeeld van een kleine hervormde dorpskerk uit een periode waarin in het zuiden weinig hervormde kerken tot stand zijn gekomen.
Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Herenhuis Speelheuvelstraat 2, Someren
-
Terrein waarin overblijfselen van de Lambertuskerk (kruiskerk) Lambertuskerkhof, Someren
-
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel "De Donck" Kasteel "de Donck", Someren
-
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Edelenburg Kasteel "Elenburg", Someren
-
Interieur St. Lambertus: hoofdaltaar, levensgrote beelden van Franciscus, Jozef, Augustinus en Elias, twee altaarstukken, communiebank, twee stenen wijwatervaten, orgel Kerkstraat 16, Someren
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Someren (Noord Brabant)