Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langgevelboerderij in Lierop

Laan Ten Boomen 31
5715 AA, Lierop (Gemeente Someren)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19990714
Rijksmonument ID: 512375
Type: Boerderij

Omschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding:

LANGGEVELBOERDERIJ uit 1880 met dwarsdeel, gebouwd als gemengd bedrijf in ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij, die vrij op het perceel ligt, heeft een rechthoekige plattegrond met de lange voor- of westgevel aan de Laan ten Boomen. Op het erf een bakhuis uit 1920.

Omschrijving:

De éénlaags boerderij heeft een wolfdak gedekt met nieuwe verbeterde Hollandse pannen. Het symmetrische woongedeelte bestaat uit vijf traveeën met de voordeur in het midden. In het bovenlicht van de voordeur een gietijzeren levensboom.

Zesruits-schuifvensters met luiken met aan de bovenkant een persienne of jalouzie. Het opgaande werk bestaat uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met aan de voorkant een gepleisterde plint. De muuropeningen met hanenkam.

Onder de dakrand een tandlijst.

In de buitenmuur van het bedrijfsgedeelte bevinden zich in de voorgevel twee grote muuropeningen met korfvormige deuren.

Geheel noordelijk hiervan bevindt zich in muur een aanzet van een derde korfvormige deur, die waarschijnlijk op het eind van de vorige eeuw is dichtgezet met metselwerk. Oorspronkelijk lagen achter deze deuren van noord naar zuid: dorsschuur met karrenstalling, deel en koestal. Hierboven onder de kap de schelft en tasruimte. Gietijzeren stalramen met geometrische roedenverdeling. Het karnen van de melk op deze boerderij geschiedde mechanisch, door een hond in een tredmolen te laten lopen. In de achtergevel, is in het metselwerk nog summier zichtbaar de plaats waar deze karnmolen was opgesteld. Het interieur van de boerderij heeft nog een "goei" kamer meteen bedstedenwand van kersenhout, een opkamer met kelder en aardappelkelder en een later aangebrachte gang.

In het bedrijfsgedeelte is de muur tussen stal en deel/ dorsvloer recent weggebroken. Het bakhuis, waarvan de oven niet meer aanwezig is, heeft een zadeldak gedekt met oud-Hollandse pannen.

Op het erf dat omzoomd is door een beukenhaag onder andere vijf lindebomen, twee walnoten en hoogstam fruitbomen.

Waardering:

De langgevelboerderij met erf en beplanting is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het Peelgebied. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling en vernieuwing van de langgevelboerderij en vormt een fase in een ontwikkeling, welke is vastgelegd in de reeds eerder in deze omgeving beschermde boerderijen. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het gebouw heeft ensemblewaarden wegens de ligging in een waardevolle en gave agrarische buurtschap. Het is belangrijk vanwege de gaafheiden is als zodanig zeldzaam.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langgevelboerderij
location_on Monumenten Kaart rond Lierop

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!