Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Patronaatsgebouw en kerkhofmuur. Het patronaat, behoorde oorspronkelijk bij de R.K. parochie H. Naam van Jezus in Lierop

H. naam van Jezus
Van Dongenstraat 2
5715 AL, Lierop (Gemeente Someren)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1926
Publicatie: 19990714
Rijksmonument ID: 512370
Type: Gebouw

Omschrijving van Patronaatsgebouw en kerkhofmuur. Het patronaat, behoorde oorspronkelijk bij de R.K. parochie H. Naam van Jezus

Inleiding:

PATRONAATSGEBOUW uit 1926 en KERKHOFMUUR. Het patronaat, behoorde oorspronkelijk bij de R.K. parochie H. Naam van Jezus, waarvan de kerk hier schuin tegenover ligt. Het patronaat is een ontwerp van architect L. de Vries gebouwd op de plaats waar tot 1880 de middeleeuwse kerk van Lierop stond.

Het patronaatsgebouw ligt vrij op het perceel en vertoont een regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. De voor- ofwestgevel ligt aan de Van Dongenstraat de zuidgevel aan de Florastraat. Aan de noordkant wordt het erf begrensd door de nog gedeeltelijk overgebleven muur van het kerkhof dat rond de middeleeuwse kerk heeft gelegen.

In latere jaren werd in het gebouw de kleuterschool gevestigd tot 1983. Daarna een woonhuis met trainingscentrum en nu kantoor. Aan de noordkant werd ten behoeve van het centrum in 1980 een nieuwe ingangspartij gemaakt. Het interieur is gewijzigd.

Omschrijving:

Het patronaatsgebouw bestaat uit een bouwlaag onder overstekend zadeldak gedekt met Tuile du Nord pannen. De voorgevel bevat naast de hoofdingang met dubbele voordeur, vier zesdelige vensters met vierruits boven- en achtruitsonderramen. De hoofdingang heeft aan weerskanten een gemetselde bloembak en een houten luifel. In de overige gevels eveneens roedenvensters. Het opgaande werk bestaat uit rood/paars/geel genuanceerde machinale baksteen gemetseld in Vlaams verband met toepassing van horizontale banden onder andere in basement. Het metselwerk van basement en rollagen bestaat uit rode baksteen.

Op de nok van het dak twee houten lantaarns.

Aan de oostkant van het patronaatsgebouw een eenlaagse uitbouw onder platdak uit de bouwtijd gedeeltelijk onder glazenroedenkap. De kerkhofmuur/schansmuur, die de noordkant het erf afscheidt is vermoedelijk laat-middeleeuws. Steenformaat 5,8 x 10,5 x 23,0 cm (volgens Verhees 2,5 duijm dick en 9,5 lang). De muur is afgedekt met een ezelsrug.

Waardering

Het patronaatsgebouw en de kerkhofmuur zijn van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de wijze waarop de parochianen ook buiten de kerk het geloofsleven werd eigen gemaakt. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het patronaatsgebouw. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering in een regionale variant van de Amsterdamse School. Het is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect De Vries. Het heeft bovendien betekenis als opvolger van de middeleeuwse kerk, waarvan nog een deel van de aloude kerkhofmuur de bouwgeschiedenis en historische dimensie van de lokatie accentueert.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Patronaatsgebouw en kerkhofmuur. Het pa…
location_on Monumenten Kaart rond Lierop

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!