Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis in Zoeterwoude

Weipoortseweg 72a
2381 NG, Zoeterwoude (Gemeente Zoeterwoude)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900
Publicatie: 19991116
Rijksmonument ID: 512353
Type: Boerderij

Omschrijving van Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis

Inleiding

Omstreeks 1900 gebouwd, links van de boerderij staand en door middel van een tussenlid met het zomerhuis verbonden voormalig KARNHUIS. Het betreft een eenvoudig, in een Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwd karnhuis behorend bij het boerderijcomplex "Altijd Zorg" (beschermd onder monumentnummer 512352).

Omschrijving

Vanuit een vierkante plattegrond, in schone baksteen opgetrokken huisje onder een met Hollandse pannen gedekt tentdak. Het huisje is aan de westkant doormiddel van een houten tussenlid met het zomerhuis verbonden. De noordgevel bevat twee getoogde vensters met gietijzeren stalramen. De twee rechtgesloten gevelopeningen in de oostgevel zijn een venster met zesruits-schuifraam en een nieuwe glasdeur, die beide onder een rollaag staan. De naar de boerderij gekeerde zuidgevel is blind.

Waardering

Het karnhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerderijtype met bijbehorende opstallen. Voorts heeft het karnhuis situationele waarde vanwege de bijzondere historisch-ruimtelijke samenhang met de overige agrarische bebouwing aan de Weipoortseweg en heeft het ensemblewaarde vanwege de functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen. Het karnhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Tags: agrarische gebouwen,karnhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij "Altijd Zorg": karnhuis
location_on Monumenten Kaart rond Zoeterwoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!