Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus in Best

Hoofdstraat 35
5683 AC, Best (Gemeente Best)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1856 en 1911
Architect: K. Weber
Publicatie: 20000322
Rijksmonument ID: 512322
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus

Inleiding

PASTORIE bij de R.K. kerk H. Odulphus, gebouwd in 1856 en 1911 en toont Ambachtelijk Traditionele vormen. Ontwerp van architect K. Weber.

Beschrijving

Pastorie uit 1856 en 1911 is gedeeltelijk ouder dan de kerk. De pastorie heeft twee bouwlagen onder drie naast elkaar gelegen schilddaken. Het oudste gedeelte uit 1856, ligt onder het middelste schilddak. Dit bestaat uit vijf travee├źn. In 1911 vond een uitbreiding plaats aan beide zijkanten van de pastorie met een vleugel van twee travee├źn breed.

De bakstenen gevels hebben natuurstenen speklagen ter hoogte van de bovenen onderkant van de vensters. De voor- en achteringang hebben een klassicistische hardstenen omlijsting, aan de voorkant met voluten. De dubbele deuren zijn voorzien van smeedijzeren roosters. In het dak boven de hoofdingang een gemetselde topgevel met kleinedrietrapbekroning met siersmeedwerk. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Het oudste gedeelte van de pastorie heeft handgevormde stenen. De muuropeningen zijn getoogd, ze zijn voorzien van kruisvormige schuifvensters. Aan de voorkant van de rechter zijvleugel, op de begane grond twee blindvensters. Het huis heeft rondom een hardstenen plint en onder het dak een gemetseld fries met houten kroonlijst. Uitzondering hierop vormt de achtergevel met een geprofileerd gepleisterd fries. In de linker zijvleugel bevinden zich naast de keuken en toegang naar dekerk de dienstvertrekken, met een eigen toegang vanaf straat en kerkplein.

In het huis een zwart marmeren gangvloer met centraal een wit stervormige versiering. Fraaie stucplafonds met zwaar geprofileerde lijsten in achterkamer, met klein koepelgewelf en in voorkamer met gebeeldhouwde versiering, geheel geschilderd in pasteltinten. Drie marmeren schoorsteenmantels. In het trappenhuis houten bordestrappen met leuningwrong en kuipstukken. De bovenverdieping is bij het trappenhuis afsluitbaar met twee grotedubbele paneeldeuren. Imitatie hout-schilderwerk op verdieping. Twee kelders, de oudste met een gemetseld tongewelf met wijnnissen.

Waardering

De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de sobere detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van het kerkdorp. Het gebouw is in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie bij de R.K. kerk H. Odulphus
location_on Monumenten Kaart rond Best

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!