Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug in Uithuizen

star star star star (1)
Menkemaweg 2
9981 CV, Uithuizen (Gemeente Eemsmond)
Groningen
Bouwjaar: 19e eeuw 1900 19e eeuw
Publicatie: 20020902
Rijksmonument ID: 512297

Omschrijving van Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug

Omschrijving

TOEGANGSBRUG. Tussen het voorplein en het voorterrein van het huis een toegangsbrug bestaande uit een houten dek met aan weerszijden een eenvoudige 19de-eeuwse houten balustrade. De toegang van de brug aan de voorpleinzijde wordt gemarkeerd door bakstenen sokkels bekroond door zandstenen (geschilderde) leeuwen met wapenschild. De leeuwen zijn afkomstig van Borg Dijksterhuis te Pieterburen en tussen 1921-1927 hier geplaatst. Aan de zijde van het huis wordt de brug eveneens gemarkeerd door bakstenen sokkels bekroond door zandstenen ornamenten in de vorm van een kussen liggend op een rechthoekige plaat met de inscriptie 'anno' '1684'. Er bevinden zich nog twee dergelijke 'kussens' op de achterparterre in de aanleg.

Waardering

TOEGANGSBRUG van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom; - vanwege de ornamentele waarde; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - als markering van de toegang tot de hoofdgebouw; - vanwege de ensemblewaarde.

Tags: losse objecten, ed.,brug(l),tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug
location_on Monumenten Kaart rond Uithuizen

Recensies (1)
    Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug Menkemaborg 05 Menkemaborg, toegangsbrug
    Menkemaweg 2, Uithuizen, Groningen, NL
  • star star star star
    3
    De leeuwen zijn rond 1600 geplaatst bij Thedemaborg, daarna van 1774 tot 1902 voor Dijksterhuis. Het gepolychromeerde wapen Alberda staat er waarschijnlijk al lang op, dit is de link tussen de drie standplaatsen. Het niet gepolychromeerde helmteken (een bloem in een vlucht) valt niet te koppelen aan een van de families die de drie borgen hebben bewoond, dus mogelijk zijn de leeuwen nog ouder