Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Den Treek: De Ossenstal in Leusden

star star star star (1)
Treekerweg 11
3832 RS, Leusden (Gemeente Leusden)
Utrecht
Publicatie: 20070122
Rijksmonument ID: 512207

Omschrijving van Den Treek: De Ossenstal

Omschrijving onderdeel 7:

BOERDERIJ 'DE OSSENSTAL' MET SCHUUR. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een hoog opgetrokken boerderij gebouwd in Italiaanse trant in 1887 (zie sluitsteen) met klinkeroprijpad en klinkerbestrating rondom. De boerderij was oorspronkelijk samengesteld uit een woning, stal en korenzolder. In 1949 is de stal tot woonruimte verbouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand met grijze plint bestaat uit een witgeschilderde bakstenen onderbouw en een houten bovenbouw van gepotdekselde verticale planken tussen gemetselde pijlers onder een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. De langgevel aan de weg is door de pijlers in drie vakken gedeeld met in het midden een getoogde dubbele inrijdeur geflankeerd door getoogde spaarnissen van dezelfde grote waarin een rond venster in de vorm van een wagenwiel. Voor de nissen staan hardstenen drinkbakken (zitbankje). De kopsgevel aan de zuidzijde heeft een vensterindeling met draaivensters, de noordzijde heeft twee deuren aan weerszijden van een halfrond stalvenster en een hooiluik in de top. Aan de achterzijde is het stalgedeelte uitgebouwd. Toegangsdeur in aanbouw onder lessenaarsdak. Achter het gebouw staat een op L-vormige grondslag opgetrokken witgeschilderde bakstenen schuur bestaande uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. In de gevels getoogde stalvensters en deuren.

Waardering:

BOERDERIJ 'DE OSSENSTAL' MET SCHUUR van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de curieuze architectonische vormgeving; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Den Treek: De Ossenstal
location_on Monumenten Kaart rond Leusden

Recensies (1)
    Den Treek: De Ossenstal Den Treek: De Ossenstal
    Treekerweg 11, Leusden, Utrecht, NL
  • star star star star
    3
    Mijn ouders zijn er in 1949 komen wonen nadat het als woonhuis was verbouwd. In 1944 was het afgebrand er zat toen een rieten dak op ook het lage gedeelte in het midden was toen net zo als de achterste schuur met een pannen dak.
In de buurt