Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij van het langhuistype in Gouderak

Middelblok 37
2831 BJ, Gouderak (Gemeente Ouderkerk)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1850
Publicatie: 20050829
Rijksmonument ID: 512184
Type: Woonhuis

Omschrijving van Boerderij van het langhuistype

Inleiding

De onder aan de dijk gelegen BOERDERIJ van het voor de Krimpenerwaard kenmerkende langhuistype, is gebouwd rond het midden van de 19e eeuw in een Traditioneel Ambachtelijke trant. Kenmerkend is onder meer dat de voorgevel is opgetrokken in rode baksteen, terwijl voor de overige gevels ijsselsteen is gebruikt. Door de toepassing van een ingezwenkte lijstgevel, die in deze streek niet veel voorkomt, heeft de boerderij een zekere allure gekregen.

N.B. Het achterhuis is in 1958 verbouwd, waardoor achtergevel en linker zijgevel (noord-oost) zijn gewijzigd;dit achterhuis is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Boerderij bestaat uit een deels onderkelderde, éénlaags woongedeelte onder een rietgedekt zadeldak met gesmoorde nokvorsten, dat aan de voorzijde is afgewolfd. De voorgevel is opgetrokken in rode baksteen in kruisverband en de zijgevels van ijsselsteen; de rechter zijgevel is voorzien van een pleisterlaag. De voorgevel is een symmetrisch opgezette ingezwenkte lijstgevel met in het midden een paneeldeur met gietijzeren roosterwerk en een bovenlicht, geflankeerd door een zesruitsschuifraam. Aan weerszijden van de middenas heeft de zolderverdieping een vierruitsschuifraam. De linker zijgevel heeft van links naar rechts een zesruitsschuifraam en ter plaatse van de werkkeuken, twee negenruitsschuiframen en een paneeldeur met bovenlicht met links daarvan, een klein raam. De rechter zijgevel (zuid) heeft twee zesruitsramen en twee keldervensters. Links daarvan, in de verlaagde zijgevel van het achterhuis, bevindt zich nog een door luiken geflankeerd venster.

Het INTERIEUR van het voorhuis is gaaf wat indeling en aankleding betreft met een centrale gang en kamers aan weerszijden voorzien van betimmeringen en een eenvoudige schouw; de linker voorkamer staat middels een kastensepsratie met schuifdeuren in verbinding met de achterliggende keuken.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van vrij gave, monumentale boerderij uit de 19de eeuw van het voor de Krimpenerwaard kenmerkende langhuistype in een Traditioneel Ambachtelijke bouwtrant, waarbij een voor deze streek niet veel voorkomende ingezwenkte lijstgevel is toegepast. Het pand is gaaf in hoofdvorm en wat betreft materiaalgebruik en detaillering. Het heeft landschappelijke en ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de bijbehorende schuur en het omringende erf. Het is beeldbepalend gesitueerd aan de voet van de dijk en vormt als zodanig onderdeel van de vrij open, landelijke bebouwingsstructuur van Gouderak in het bijzonder en de Krimpenerwaard in het algemeen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Boerderij van het langhuistype
location_on Monumenten Kaart rond Gouderak

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!