Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dijkmagazijn in Lopik

Lekdijk West 85
3411 MZ, Lopik (Gemeente Lopik)
Utrecht
Bouwjaar: 1860
Publicatie: 20000314
Rijksmonument ID: 512142
Type: Gebouw

Omschrijving van Dijkmagazijn

Inleiding

Het dijkMAGAZIJN is in 1860 opgetrokken in opdracht van het Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams en IJsseldam. Het gebouw is binnendijks opgetrokken op een kleiheuvel die een restant vormt van een batterij van de vesting Schoonhoven. Aan de Lekdijk bij de Lagedijk in IJsselstein staat een soortgelijk magazijn. In het gebouw waren de materialen opgeslagen die bij hoog water werden gebruikt.

Omschrijving

Het binnendijks aan de Lekdijk op een kleiheuvel gelegen vrijstaande dijkmagazijn bestaat uit één bouwlaag op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met de nokrichting evenwijdig aan de weg. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen. De gevels zijn voorzien van muurankers. De voorgevel (zuidgevel) heeft een op de middenas geplaatste dubbele deur onder een korfboogvormige ontlastingsboog. In de zijgevels zijn onder strekken rechthoekige houten roosters geplaatst in de vorm van persiennes. De achtergevel is blind.

Waardering

Het object is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij zeldzaam voorbeeld van een dijkmagazijn uit omstreeks 1860, dat tevens waterstaatkundig van belang is als onderdeel uit de geschiedenis van de waterbeheersing. Ook heeft het ensemblewaarde vanwege de vrij en beeldbepalende ligging aan de Lekdijk.

Tags: gebouwen, woonhuizen,magazijn,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dijkmagazijn
location_on Monumenten Kaart rond Lopik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!