Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Wagenschuur in Lopik

star star star star (1)
Lopikerweg West 84
3411 AS, Lopik (Gemeente Lopik)
Utrecht
Bouwjaar: 1856
Publicatie: 20000314
Rijksmonument ID: 512138
Type: Boerderij

Omschrijving van Wagenschuur

Inleiding

In 1856 gebouwde WAGENSCHUUR is gebouwd door of in opdracht van Gerrit Lazonder, een goudwerker uit Schoonhoven. De schuur is mogelijk enige tijd als katholieke kerk in gebruik geweest. De getoogde inrijdeur aan de voorzijde was oorspronkelijk, evenals de vensters, voorzien van een spitsboog. De deuropening is dichtgemetseld en beschilderd. De schuur had oorspronkelijk een iets verhoogde vloer en werd tevens als vluchtschuur gebruikt bij hoog water. De schuur ligt ten noordoosten van de boerderij, die eveneens spitsboogvensters heeft in het stalgedeelte. De boerderij en de aanbouw tegen de schuur zijn vallen buiten de bescherming van rijkswege.


Omschrijving

De aan de Lopikerweg west gelegen wagenschuur is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg. De dakbedekking bestaat uit rode Hollandse pannen. De uit grauwe baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van diverse muurankers. De symmetrisch opgezette voorgevel is een klokgevel, welke opnieuw is gevoegd. Het middenrisaliet is geleed door gemetselde horizontale banden. In het midden bevindt zich een verdiept segmentboogvormig veld waarin een dubbele schijndeur is geschilderd. Deze segmentboog is ingevoegd in een spitsboog, die wordt doorsneden door een later aangebrachte gecementeerde latei. Erboven is de eerste steen ingemetseld die de tekst droeg: `G. Lazonder 6 juni 1856'. Daarboven is een gietijzeren roosvenster gezet. Terzijde van het risaliet is een spitsbogige ijzeren stalvenster geplaatst. De linkerzijgevel bevat twee spitsboogvensters. In de rechterzijgevel zijn dichtgezette spitsboogvensters herkenbaar. De achtergevel is als tuitgevel uitgevoerd met vlechtingen. In het midden is een deels dichtgezette segmentboogvormige opening herkenbaar, waarin een niet oorspronkelijke deur. Ter rechterzijde bevindt zich een rondboogvormige deur. Links is een stalvenster gezet in een spitsboogvormige opening. In de topgevel is een rondboogvormige opening aangebracht.

De schuur is ingedeeld als stal. De kapconstructie bestaat uit drie schenkelspanten. De pannen zijn beschoten met riet.


Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde door de vrij gave hoofdvorm en detailleringen in onder andere neo-gotische trant, alsmede vanwege de kapconstructie. Tevens is de schuur van belang vanwege de functie die het heeft vervuld als schuurkerk. Er is sprake van enemsblewaarde in relatie tot de naastgelegen boerderij.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Wagenschuur
location_on Monumenten Kaart rond Lopik

Recensies (1)
    Wagenschuur
    Lopikerweg West 84, Lopik, Utrecht, NL
  • star star star star
    4
    Het jaartal op de eerste steen moet zijn 06-06-1850,bij de inspraak destijds heb ik als bewijs een krantenknipsel laten zien,maar men heeft het niet aangepast. De steen was bij de gevelreiniging beschadigd dus niet goed af te lezen. Mijns inziens is de schuur als koetshuis met paardenstal gebouwd. In 1848 werd er in Cabauw een katholieke kerk gebouwd , de gedachte van schuilkerk komt door het feit dat het in de volksmond kerkschuur wordt genoemd. Gerrit Lazonder 1836 is een kleinzoon van Gerrit Lazonder 1770,deze kleinzoon heeft mogelijk de eerste steen gelegd.
In de buurt