Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dijkbewakingspaal nummer 3 in Uitweg

Lekdijk Oost 102 (Bij)
3405 ZG, Uitweg (Gemeente Lopik)
Utrecht
Bouwjaar: 1850-1875
Publicatie: 20000314
Rijksmonument ID: 512129
Type: Overig

Omschrijving van Dijkbewakingspaal nummer 3

Inleiding

In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden. De verzamelpunten zijn gemarkeerd door een zogenaamde DIJKBEWAKINGSPAAL. Hierop werd een lantaarn geplaatst. Men kwam bijeen in het wachthuis, een boerderij achter de paal. Langs de Lekdijk tussen Vreeswijk en Schoonhoven stonden tien van dergelijke genummerde palen. Met uitzondering van nummer één zijn de tien palen nog aanwezig. Paal nummer tien bevindt zich op het grondgebied van de gemeente Schoonhoven (Zuid Holland). De palen met de nummers 4, 8 en 10 liggen tegenover een peilschaalhuisje. Paal nummer 4 staat tegenover het polderhuis met het dijkmagazijn. De overige staan bij een waakhuis.

Omschrijving

Aan de Lekdijk, op 400 meter links van de Uitweg, aan de landzijde van de dijk geplaatste dijkbewakingspaal. De vierkante paal steekt ongeveer 160 centimeter uit boven het maaiveld en is vervaardigd van natuursteen. De bovenzijde van het object is voorzien van een profiellijst. Op de rivierzijde van de paal staat het nummer '3' aangegeven.

Waardering

De dijkbewakingspaal is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als overblijfsel van een oude vorm van dijkbewaking. Tevens heeft het object ensemblewaarde door de ligging aan de Lekdijk en door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige palen langs de Lekdijk.

Tags: losse objecten, ed.,grenspaal,grensafbakening,voorwerpen op pleinen ed.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dijkbewakingspaal nummer 3
location_on Monumenten Kaart rond Uitweg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!