Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nederlands Gereformeerde Kerk in Kampen

Broederweg 34
8261 GT, Kampen (Gemeente Kampen)
Overijssel
Bouwjaar: 1911-'12 1912 1911-'12
Architect: Tj. Kuipers Kuipers 1912 Tj. Kuipers
Publicatie: 19990714
Rijksmonument ID: 512055
Type: Kerk

Omschrijving van Nederlands Gereformeerde Kerk

Inleiding

Gereformeerde KERK naar ontwerp van Tjeerd Kuipers in 1911-/1912 in Berlagiaanse-stijl gebouwd. De architect Tjeerd Kuipers liet zich zeer inspireren door H.P. Berlage zoals te zien is aan de vlakke muurbehandeling, rondboogvenstersramen en natuurstenen elementen. Kuipers was de meest productieve kerkontwerper vooral voor gereformeerde kerken voor de periode 1850-1940. De kerk is gesitueerd op de hoek van twee straten aan de rand van het oude centrum.

Omschrijving

Kerkgebouw in de vorm van een Grieks kruis opgetrokken in schoon metselwerk onder met grijze muldenpannen gedekte zadeldaken.

Voorgevel (O) met een middenrisaliet dat een driebeukige kerk suggereert. Hetsaliet wordt afgesloten door hoeklisenen met natuurstenen afdekplaten en is voorzien van een waterlijst. Centraal geplaatste entree onder een rondboog met archivolten. De houten deuren ijzerbe-slag staan onder een natuurstenen kalf met daarboven een vertikaal geleed, rondboogvormig bovenlicht. Boven de entree drie hoge rondboogvormig vensters met glas-in-lood. In de top een klein rondboogvormig venster. De zijgevels van het risaliet bevatten deuren onder segmentbogen met zandstenen aanzetstenen. In de terugliggende delen van de voorgevel staan kleine rondboogvormige vensters.

Zijgevel (Z) bestaande uit links een risalerend geveldeel (de eindgevel van een transeptarm) en een terugliggend geveldeel rechts met een vierzijdige kapel. In het terugliggenede geveldeel en de kapel meerdere rondboogvensters. In het risaliet een entree onder rondboog, daarboven een zeer groot rondboogvormig venster met glas-in-loodgeplaatst is. Ook de noordelijke transeptarm bevat een dergelijk rondboogvormig venster.

In de achtergevel diverse kleine rondboogvormige vensters. Vrij sober INTERIEUR met balkons, steunend op natuurstenen zuilen met corintische kapitelen en galerijen. Beschoten plafond met plafondbalken steunend op korbelen. Oorpronkelijke preekstoel bestaande uit een marmeren voet met houten opbouw.

Waardering: Kerk van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van het gereformeerde leven in Kampen

- als kenmerkend voorbeeld van een gereformeerde kerk uit het oeuvre van Tj. Kuipers

- vanwege de Berlagiaanse bouwstijl

- vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur

- vanwege de beeldbepalende functie

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nederlands Gereformeerde Kerk
location_on Monumenten Kaart rond Kampen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!