Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis annex bollenschuur in Noordwijk

star star star star (2)
Voorstraat 116
2201 JA, Noordwijk (Gemeente Noordwijk)
Zuid Holland
Bouwjaar: ca. 1850-80
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 511992
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis annex bollenschuur

Omschrijving

Het omstreeks 1850-80 gebouwde WOONHUIS ANNEX BOLLENSCHUUR van het complex Van Eeden heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond en bestaat uit een tweelaags woonhuis onder afgeknot schilddak, een lager tussenlid en een éénlaags bollenschuur onder mansardekap met rode Hollandse pannen. De eenvoudige lijstgevel van het woonhuis aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in roodbruine baksteen met horizontale sierbanden van gele baksteen en gepleisterde plint, cordonlijsten en strekken. De gevel telt drie vensterassen met in de linker een paneeldeur onder getoogd bovenlicht met glas-in-loodraam. De getoogde schuifvensters op de begane grond hebben eveneens glas-in-lood in de bovenlichten, op de verdieping rechte vensters met bovenlicht. Centraal in het dakschild een dakkapel met frontonbekroning en een venster met vierruits horizontale roedenverdeling (1920). De lange noordgevel met zware gevelankers is geheel wit gepleisterd. In het woonhuisgedeelte rechte schuifvensters, in het tussenlid grote vernieuwde vensters en een deur, in de bollenschuur een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. De puntgevel van de bollenschuur (west) heeft een centrale deur, geflankeerd door zesruits droogdeuren. Twee droogdeuren in de geveltop met boven de rechter een hijsbalk. In de gepleisterde zuidgevel een vergelijkbaar venster. De rest van deze gevel gaat schuil achter het buurpand nr. 120. Op de zolder zijn de droogstellingen bewaard gebleven.

Waardering

Het woonhuis annex bollenschuur is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex Van Eeden als representatief voorbeeld van de laat negentiende-eeuwse bollenteeltgebouwen in Nederland en wegens de typologie en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. In de bollenschuur is een deel van de droogstellingen bewaard gebleven.

Tevens heeft dit gebouw ensemblewaarde in relatie met de overige complex-onderdelen en de bijzondere situering aan de Voorstraat in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis annex bollenschuur
location_on Monumenten Kaart rond Noordwijk

Recensies (2)
  Woonhuis annex bollenschuur Woonhuis annex bollenschuur
  Voorstraat 116, Noordwijk, Zuid Holland, NL
 • star star star star
  1
  De foto klopt niet: hierop staat de schuur Voorstraat 126 op afgebeeld!
 • Woonhuis annex bollenschuur Woonhuis annex bollenschuur
  Voorstraat 116, Noordwijk, Zuid Holland, NL
 • star star star star
  1
  Foutieve afbeelding
In de buurt