Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bollenschuur annex werkplaats in Noordwijk

Voorstraat 114
2201 JA, Noordwijk (Gemeente Noordwijk)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19991013
Rijksmonument ID: 511990
Type: Boerderij

Omschrijving van Bollenschuur annex werkplaats

Omschrijving

De BOLLENSCHUUR ANNEX WERKPLAATS (voormalig koetshuisje) behorend tot het complex Van Eeden heeft een smalle langgerekte rechthoekig plattegrond en telt één bouwlaag met zolder onder mansardekap. De smalle voorgevel aan de Voorstraat (oost) is opgetrokken in bruine baksteen. De bijzondere in- en uitzwenkende geveltop in helrode baksteen heeft dezelfde horizontale sierbanden van gele baksteen als de voorgevel van het woonhuis. Op de begane grond een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters. In de geveltop een dubbele zesruits droogdeur. Zuidgevel met dezelfde droogdeuren en deurpartij. In het gedeelte van de werkplaats een opgeklampte deur en venster. Inwendig zijn op de zolder droogstellingen bewaard gebleven.

Waardering

Het in 1927 tot bollenschuur verbouwde koetshuis uit omstreeks 1880 is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere in- en uitzwenkende topgevel en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van het exterieur. Inwendig zijn op zolder de droogstellingen bewaard gebleven.

Tevens heeft het pand ensemblewaarde wegens de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex Van Eeden en de bijzondere situering in het beschermde dorpsgezicht van Noordwijk-Binnen.

Tags: agrarische gebouwen,bollenschuur,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bollenschuur annex werkplaats
location_on Monumenten Kaart rond Noordwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt