Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Springstoffenfabriek: salpetermagazijn in Amstelveen

De Oude Molen 1c
1184 VW, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1896
Architect: B.J. Ouenda
Publicatie: 20051027
Rijksmonument ID: 511970

Omschrijving van Springstoffenfabriek: salpetermagazijn

Omschrijving onderdeel 5: SALPETERMAGAZIJN (De Oude Molen 1c).

Inleiding

SALPETERMAGAZIJN, gebouwd in 1896, tijdens de eerste bouwfase van de nieuw opgerichte schietkatoen- en nitroglycerinefabriek. Het object is gelegen op het voorterrein, het niet-gevaarlijke gedeelte van de fabriek, links naast de hoofdingang volgens de negentiende-eeuwse opzet. Samen met het salpeter- en schietkatoenmagazijn en de werkplaats annex timmerwinkel vormde dit gebouw het magazijn voor de ongevaarlijke grondstoffen en voorwerpen. In een latere fase kreeg het gebouw een kantoorfunctie. Tijdens de herbestemming aan het eind van de twintigste eeuw werd aan de noordzijde van het pand een glazen corridor gerealiseerd. Hiermee werd het intern verbonden aan het salpeter- en katoenmagazijn, het gebouw met de werkplaats en timmerwinkel, en de watertoren.

Omschrijving

Het éénlaagse salpeter- en katoenmagazijn is gebouwd op rechthoekige grondslag en opgetrokken uit handvormbaksteen in kruisverband gemetseld. Het gebouw wordt bekroond door een met gesmoorde, Oudhollandse dakpannen bekleed zadeldak waarvan de nok oost-west georiënteerd is en beëindigd wordt door topgevels. Deze topgevels worden door lisenen in tweeën verdeeld en bezitten langs de dakranden een klimmend baksteenfries. De oostelijke topgevel bezit twee vensters met luiken op de eerste verdieping en openslaande deuren op de begane grond. De westelijke topgevel is voorzien van een deur. Beide langsgevels van het magazijn worden geleed door tien lisenen. Een aantal traveeën bezit een liggend venster. De noordelijke lansgevel grenst aan de glazen corridor met luifel.

Waardering

Het SALPETERMAGAZIJN is van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel van het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven magazijn uit de eerste fase van de negentiende-eeuwse fabriek;

- vanwege de ensemblewaarde door de functionele relatie tot de overige objecten van het voorterrein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Springstoffenfabriek: salpetermagazijn
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!