Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Springstoffenfabriek: salpeter- en katoenmagazijn in Amstelveen

De Oude Molen 1b
1184 VW, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1903
Publicatie: 20051027
Rijksmonument ID: 511969

Omschrijving van Springstoffenfabriek: salpeter- en katoenmagazijn

Omschrijving onderdeel 4: SALPETER- EN KATOENMAGAZIJN (De Oude Molen 1b).

Inleiding

Het SALPETER- EN KATOENMAGAZIJ is gebouwd in 1903. Het object is gelegen op het voorterrein, het niet-gevaarlijke gedeelte van de fabriek, rechts naast de hoofdingang volgens de negentiende-eeuwse opzet. Tezamen met het salpetermagazijn en de werkplaats annex timmerwinkel was dit gebouw bestemd voor de opslag van ongevaarlijke grondstoffen en voorwerpen. In een latere fase kreeg het gebouw een kantoorfunctie. Tijdens de herbestemming van het complex in het laatste decennium van de twintigste eeuw werd tussen de magazijnen, de watertoren en de werkplaats annex timmerwinkel een glazen corridor gerealiseerd ten einde de gebouwen met elkaar te verbinden.

Omschrijving

Het éénlaagse magazijn is gebouwd op rechthoekige grondslag en opgetrokken uit handvormbaksteen in kruisverband. Het gebouw wordt bekroond door een met gesmoorde, Oudhollandse dakpannen bekleed zadeldak waarvan de nok oost-west georiënteerd is en dat beëindigd wordt door topgevels. Deze topgevels worden door lisenen in drie traveeën verdeeld en bezitten langs de dakranden een klimmend baksteenfries. De oostelijke topgevel kent een klein vierkant venster in de top, openslaande deuren met een brandtrap ervoor op de eerste verdieping, en een fors liggend venster op de begane grond. In de linker travee is een deur opgenomen, terwijl rechts een venster aanwezig is. De westelijke topgevel wordt aan het zicht onttrokken door een glazen doorgang naar De Oude Molen 1a, de voormalige werkplaats annex timmerwinkel. De langsgevels van het salpetermagazijn worden door lisenen in elf vakken verdeeld. Deze bezitten elk een venster of een deur. De linker langsgevel van het magazijn grenst thans aan een glazen corridor met luifel uit het eind van de twintigste eeuw.

Waardering

Het object is van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel van het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven vroeg twintigste-eeuws fabrieksmagazijn;

- vanwege de ensemblewaarde door de functionele relatie tot de overige objecten van het voorterrein.

Tags: gebouwen, woonhuizen,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Springstoffenfabriek: salpeter- en kato…
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!