Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Hoop in Harderwijk

"De Hoop"
Havendijk 7
3846 AC, Harderwijk (Gemeente Harderwijk)
Gelderland
Bouwjaar: 1998 (herbouw) delen teruggaand tot 1779
Publicatie: 20030728
Rijksmonument ID: 511958
Type: Molen
Bekijk wikipedia

Omschrijving van De Hoop

Inleiding

De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Hoop' is in 1996-1997 in opdracht van de Harderwijkse Molenstichting gebouwd en ingericht als korenmolen. Bij de bouw van deze molen werden het onderachtkant en het bovenachtkant gebruikt van een te Oldenzaal afgebroken korenmolen. Deze molen stond aldaar van 1913 tot 1993. Van 1779 tot 1913 stond deze molen te Weesp, laatstelijk als korenmolen 'Het Anker'. De molen staat hier in Harderwijk op een opvallende plaats aan de Vissershaven.

Omschrijving

Het staande werk van de molen bestaat uit een gemetselde bakstenen achtkante voet op een kelder, een houten onderachtkant, een houten bovenachtkant met stelling en een houten kap. De uit zes bouwlagen bestaande molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met potdekselwerk van houten delen en daarboven, inclusief de kap, bedekt met riet. De kap kruit op een Engels kruiwerk. De molen is ingericht als maalvaardige korenmolen. Hij is voorzien van een gietijzeren bovenas en stalen roeden die zijn voorzien van fokwieken.

Waardering

De molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch historische waarden betreffende de indrukwekkende rompconstructie als herkenbare en representatieve relicten van Noord-Hollandse molenhoutbouw uit de tweede helft van de 18e eeuw die in het begin van de 20e eeuw secundair gefunctioneerd hebben in Oldenzaal;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging aan de Vissershaven;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege de zeldzaamheid van het houten onderachtkant en bovenachtkant met een zeer forse afmeting en hooggelegen tussentafelement.

Tags: molens,molen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Hoop
location_on Monumenten Kaart rond Harderwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt