Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Soeterbeek: drie bruggen in Nuenen

Soeterbeek 8
5674 NH, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1938
Architect: F.A. Eschauzier
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 511870

Omschrijving van Soeterbeek: drie bruggen

Omschrijving

Drie korfboogvormige bruggen, bestaande uit een betonnen boogconstructie met bakstenen bekleding en borstweringen. De eerste en tweede brug (gerekend vanaf de ingang) hebben ijzeren paaltjes met kettingen. De bruggen stammen uit omstreeks 1938 en zijn gedetailleerd zoals de dam met hekpijlers (6). De derde brug, vlakbij het huis, heeft een subtiel asymmetrisch gevormde borstwering en is voorzien van twee plaquettes. De zuidelijke heeft als opschrift 'SOETERBEEK JOSEPHUS SMITS VAN OYEN 193[?]'. De tweede en derde brug zijn zeker ontworpen door F.A. Eschauzier en worden op het eerste blad van de bouwvergunning van 1938 respectievelijk de 'kleine' en de 'groote' brug genoemd.

Waardering

Drie bruggen, waarvan tenminste twee in 1938 gebouwd naar ontwerp van F.A. Eschauzier, onderdeel van Soeterbeek en van algemeen belang vanwege:

- schoonheid;

- ensemblewaarden vanwege de samenhang met de parkaanleg van de buitenplaats en de andere onderdelen; dit mede gezien de detaillering die vergelijkbaar is met die van de dam met hekpijlers;

- gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,brug(l),tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Soeterbeek: drie bruggen
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!