Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Soeterbeek: hoofdgebouw in Nuenen

Soesterbeek
Soeterbeek 8
5674 NH, Nuenen (Gemeente Nuenen Gerwen En Nederwetten)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1815 of 1835
Architect: F.A. Eschauzier
Publicatie: 20010226
Rijksmonument ID: 511864

Omschrijving van Soeterbeek: hoofdgebouw

Omschrijving

In 1815 (vermelding fotoarchief RDMZ) of 1835 (Frenken 1948 en Jegerings 1984) werd het oude huis Soeterbeek gebouwd in classicistische trant, volgens Loosjes 'met een zwaarmoedig neo-klassiek front.' Het stond op dezelfde plek als het huidige huis en was ongeveer even groot. In 1936 brandde het af, waarna in 1938 het huidige huis werd gebouwd naar ontwerp van architect F.A. Eschauzier uit 's-Graveland. De bouwvergunning werd op 22 februari 1938 verleend.

Het is een blokvormig huis bestaande uit souterrain, twee bouwlagen en een kap. Het huis is opgetrokken in baksteen en wit geschilderd. Het huis is voorzien van vlakke pilasters en uitkragend metselwerk rond de vensters. Het schilddak is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en voorzien van dakkapellen met klauwstukken en frontons. Er zijn twee schoorstenen.

De voorgevel (zuidgevel) heeft een klassieke opbouw vanwege de symmetrische indeling met fronton en telt zeven traveeën. Het middenrisaliet telt drie traveeën en wordt afgesloten met een driehoekig fronton waarvan de onderste kroonlijst ter plaatse van een wapenschild is doorbroken. De zijgevels tellen twee traveeën, de oostgevel is voorzien van een lage uitbouw. De achtergevel (noordgevel met hoofdingang) is asymmetrisch ingedeeld. Links bevindt zich een risalerend gedeelte met entree, rechts een teruggelegen bouwdeel. De gevelpartij met entree heeft een middenrisaliet met ingang bestaande uit een glasdeur met siersmeedwerk en wordt afgesloten met een gemetselde balustrade. Het rechterdeel van de noordgevel heeft op de verdieping drie vensters. Het pand is voorzien van draairamen en samengestelde vensters met houten roeden. Het interieur heeft nog de oude structuur met onder andere een grote hal, een monumentaal trappenhuis en een kapel.

Waardering

Het in 1938 gebouwde huis Soeterbeek, ontworpen door F.A. Eschauzier, is van algemeen belang vanwege:

- bouwtype en -stijl vanwege de combinatie van een landhuis met neoclassicistische voorgevel enerzijds en robuust metselwerk en een asymmetrische achtergevel anderzijds;

- ensemblewaarden vanwege de samenhang met het park;

- de gaafheid van hoofdvorm, detaillering en inwendige structuur;

- zeldzaamheid van zulke jonge huizen in neoclassicistische trant.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Soeterbeek: hoofdgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Nuenen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!