Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument Insinger in Lage Vuursche

star star star star (1)
Lage Vuurse
3740 AA, Lage Vuursche (Gemeente Baarn)
Utrecht
Bouwjaar: 1919
Architect: J.W. Hanrath
Publicatie: 19990903
Rijksmonument ID: 511728
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Grafmonument Insinger

Inleiding

Grafmonument, in 1919 ontworpen door architect J.W. Hanrath voor J.H. Insinger, die leefde van 1854 tot 1918. Het grafmonument ligt op de begraafplaats van De Lage Vuursche en werd ontworpen in Egyptische stijl. Insinger was om gezondheidsredenen naar Egypte gestuurd, en werd daar enthousiast over de cultuur. Hij werd actief als amateurarcheoloog en egyptoloog. Ter plaatse leidde hij tevens een handelshuis.

Omschrijving

Op de begraafplaats aan de Hoge Vuurseweg te De Lage Vuursche gelegen natuurstenen GRAFMONUMENT met Egyptische motieven bestaande uit een tombe in de vorm van een sarcofaag met een achterwand die wordt bekroond door een kroonlijst in papyrus-motief. De zijwanden van de sarcofaag zijn versierd met figuratieve voorstellingen. De rechter wand is versierd met twee reliƫfs met de voorstelling van een voor een plant knielende mannen- en vrouwenfiguur. De linker wand bevat een soortgelijke voorstelling waarbij een bloem wordt geofferd. Op de voorzijde van de tombe is een bronzen plaat aangebracht met de tekst: J.H. Insinger geb. te Amsterdam 12 mei 1854 overl. te Cairo 27 oct. 1918.

Het graf wordt omheind door een stenen lijst met pilaren waartussen twee horizontale metalen stangen zijn bevestigd. De tussengelegen ruimte is bedekt met grind.

Waardering

Het grafmonument is van cultuurhistorische waarde als uiting van de funeraire cultuur. Het is tevens van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de plaats in het oeuvre van architect Hanrath.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument Insinger
location_on Monumenten Kaart rond Lage Vuursche

Recensies (1)
    Grafmonument Insinger Grafmonument Insinger
    Lage Vuurse, Lage Vuursche, Utrecht, NL
  • star star star star
    4
    Bijgaand een detail opname van de bronzen plaat met de inscriptie beter. J.H. Insinger. Foto: Augustus 2016