Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Benthuijs: dienstwoning in Baarn

't Benthuys
star star star star (1)
Eemnesserweg 95
3743 AG, Baarn (Gemeente Baarn)
Utrecht
Bouwjaar: 1882
Publicatie: 19990715
Rijksmonument ID: 511712

Omschrijving van Benthuijs: dienstwoning

Omschrijving Complexonderdeel 5

Ter rechterzijde van het hoofdgebouw gelegen DIENSTWONING van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond. De dienstwoning is gebouwd tussen 1881 en 1890 en staat met de nok schuin op de weg. De dienstwoning heeft een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak. De gevels zijn symmetrisch van indeling. De hoeken zijn bewerkt met natuurstenen hoekaccenten.

De voorgevel bevat een deur met bovenlicht in het midden en twee zesruits schuifvenster. Onder de daklijst bevindt zich een tandlijst. In het midden van het dakschild bevindt zich een dakkapel onder plat dak met bewerkte wangen en een vierruits venster.

De rechter- en linker zijgevel zijn identiek. De gevels bevatten een zesruits schuifvenster en in de top een vierruits schuifvenster. De daklijst is versierd met een ajour uitgezaagde top.

Tegen de achtergevel zijn twee aanbouwen gezet van verschillende grootte en hoogte onder lessenaardaken. In het dakschild van het hoofdvolume bevindt zich een schoorsteen. De aanbouwen bevatten een achterdeur en enkele vensters.

Waardering Complexonderdeel 5

De dienstwoning is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype en vanwege de gaafheid van het object. Tevens is het object van cultuurhistorische en van waarde vanwege als onderdeel van de buitenplaats Benthuys.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Benthuijs: dienstwoning
location_on Monumenten Kaart rond Baarn

Recensies (1)
    Benthuijs: dienstwoning
    Eemnesserweg 95, Baarn, Utrecht, NL
  • star star star star
    5
    Deze dienstwoning was de z.g. tuinbaas woning. De tuinbaas had de totale verantwoording voor het buitengebeuren op het landgoed. De laatste baas was J.G. van der Flier ( mijn vader) heeft er van 1936 tot 1990 gewoond.
In de buurt