Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Benthuijs: koetshuis in Baarn

't Benthuys
Eemnesserweg 93
3743 AG, Baarn (Gemeente Baarn)
Utrecht
Bouwjaar: 1881
Publicatie: 19990715
Rijksmonument ID: 511711

Omschrijving van Benthuijs: koetshuis

Omschrijving complexonderdeel 3

Het rechts achter het hoofdgebouw gelegen KOETSHUIS met dienstwoning is in dezelfde neorenaissancestijl en vermoedelijk in dezelfde periode als de villa gebouwd, namelijk tussen 1881 en 1882. Het pand is boven een gecementeerde plint opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met de nok haaks op de weg. Het bouwdeel aan de achterzijde heeft een lagere nokhoogte. Tussen de twee bouwlage is een geprofileerde cordonlijst aangebracht. Tegen het hoofdgebouw is rechts een aanbouw gezet, aan de voorzijde onder een lessenaardak, aan de achterzijde onder een plat dak. De gevels zijn voorzien van geel bakstenen speklagen, hoekblokken en aanzetstenen in de strekkenlagen. De voorgevel bevat twee openslaande inrijdeuren met gebogen strek. In de tweede bouwlaag zijn twee zesruits schuifvensters geplaatst. Daarboven bevindt zich een klein venster. De nok is voorzien van een uitgezaagde houten topgeveldecoratie. De aanbouw bevat rondboogvensters en deuren met rondboog bovenlichten. Boven de deur is een kepervenster gezet.

Tegen de linker zijgevel is een druivenkas gezet met stenen zijwanden waarin deuren. In het voorste bouwdeel bevinden zich in de tweede bouwlaag twee zesruits schuifvensters. De achtergevel bevat twee deuren met bovenlicht en een venster met bovenlicht. In de topgevel is een kepervenster met luiken aangebracht. De gevel is versierd met een ajour uitgezaagde topgeveldecoratie.

Waardering complexonderdeel 3

Het koetshuis is van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de buitenplaats. Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl alsmede vanwege de gaafheid van het object.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Benthuijs: koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Baarn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt