Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vier tuinvazen in Baarn

Amsterdamsestraatweg 1
3744 AA, Baarn (Gemeente Baarn)
Utrecht
Bouwjaar: 1775-1825
Publicatie: 19990715
Rijksmonument ID: 511700

Omschrijving van Vier tuinvazen

Omschrijving complexonderdeel 18

Vier TUINVAZEN staande aan de voorzijde van paleis Soestdijk. Twee tuinvazen dateren uit het einde van de zeventiende eeuw en zijn vervaardigd uit zandsteen. De onderzijde van de vaas is voorzien van lobben. De deksel is bewerkt met diverse soorten bladmotieven, druiven en een bekroning in de vorm van een granaatappel. De vazen zijn voorzien van figurale voorstellingen in reliƫf. De westelijk geplaatste vaas heeft een bachanale voorstelling met cupido's en bachanten op en rond een triomfwagen. De oostelijk geplaatste vaas heeft een voorstelling van de godin Venus op een triomfwagen, getrokken door cupido's. Op de strijdwagen staat een pijlen schietende cupido.

De andere twee tuinvazen zijn vervaardigd uit marmer en dateren uit de negentiende eeuw. Deze zijn onbewerkt en geplaatst op een stenen, gecementeerde voet.

Waardering complexonderdeel 18

De vazen zijn van cultuurhistorisch belang als restant van de vroege aanleg van de buitenplaats. Tevens zijn ze van architectuurhistorische waarde als decoratief element en van ensemblewaarde vanwege de plaats voor het paleis.

Tags: losse objecten, ed.,tuinvaas,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vier tuinvazen
location_on Monumenten Kaart rond Baarn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt