Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Soestdijk in Baarn

Amsterdamsestraatweg 1
3744 AA, Baarn (Gemeente Baarn)
Utrecht
Bouwjaar: 1806
Publicatie: 19990715
Rijksmonument ID: 511691

Omschrijving van Soestdijk

Omschrijving complexonderdeel 2

De PARKAANLEG van paleis Soestdijk is oorspronkelijk aangelegd in 1689 door Maurits Post. Hiervan zijn geen herkenbare structuren bewaard gebleven. Hierna werd de tuin vormgegeven door Daniƫl Marot. Uit deze periode dateert een houten tuinbank bij de vijver alsmede enkele vazen. De eerste landschappelijke elementen vanaf 1779-1781 werden aangebracht door Philips W. Schonk. Het Engelse Bos, gelegen ten zuidoosten van het paleis, is een restant van deze aanleg in vroege landschappelijke stijl. De laatste aanlegfase betreft de aanleg van een park in landschappelijke stijl door J.D. Zocher sr. en jr. vanaf 1806.

De aanleg ten westen van het paleis bestaat uit een grote slingervijver met eiland, een slingerende beek, een aanleg met gazons, boomgroepen en gebogen paden. De grote vijver ligt vlak achter het paleis. De beek slingert van de zuidzijde via vijver naar het westen, dieper het park in. Vanuit het paleis leiden twee zichtlijnen over de vijver naar herkenningspunten in het park. De ene loopt naar het zuiden en biedt zicht op een witte tuinbank, de ander loopt westelijk het park in en heeft de ijskelder met tuinhuisje als visuele afsluiting. Zuidelijk van de vijver ligt over de beek een gietijzeren brug. Het park is beplant met diverse soorten bomen en heesters, zoals rododendrons, die verschillende kleuraccenten geven. De lanen zijn beplant met onder andere beuken.

Noordwestelijk van de vijver ligt een weide, waaraan een speelboerderij en het Wilhelminachalet staat. Noordelijk van het paleis ligt de oranjerie. Daarachter ligt een deel van het park dat rond 1880 dateert. Hier staat een watertoren, die diende om de fonteinen te laten spuiten. De oorsprong van de toren stamt uit de eerste aanlegfase. Verder liggen hier een moestuin, de recente kassen en een tweetal vijvers. In het grasperk bij de watertoren liggen drie hondengraven, waarvan twee uit de negentiende eeuw. Geheel ten westen van de slingervijver bevindt zich een vierkant, omgracht terrein, waarop het sportpaviljoen met zwembad en tennisbanen alsmede een speelhuisje is aan te treffen.

Aan de westzijde is een ongeveer vijfhonderd meter lange, vijftig meter brede zichtlaan gelegen. Hierdoor loopt een gebogen laan, onderdeel uitmakend van het gebogen lanenstelsel van het koningin Emmapark.

Voor het paleis, aan de oostzijde, loopt een gebogen dubbele oprijlaan. In het midden ligt een gazon waarin een viertal tuinvazen staan opgesteld. In het bevindt zich een boomgroep.

Aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg ligt een zichtas die van het paleis in oostelijke richting loopt. In de as staat een gedenknaald.

Waardering complexonderdeel 2

De parkaanleg is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een aanleg in landschapsstijl. Het park is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis en van ensemblewaarde in relatie tot paleis Soestdijk, het Baarnse Bos en de Eult.

Tags: losse objecten, ed.,historische aanleg,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Soestdijk
location_on Monumenten Kaart rond Baarn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt