Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Koetshuis Rusthoek in Baarn

Rusthoek
J.F. Kennedylaan 100
3741 EH, Baarn (Gemeente Baarn)
Utrecht
Bouwjaar: 1852
Publicatie: 19990715
Rijksmonument ID: 511676
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Koetshuis Rusthoek

Omschrijving compexonderdeel 3

Het KOETSHUIS van de buitenplaats Rusthoek dateert volgens de gevelsteen uit 1852. De eerste steen werd gelegd door Anna Elisabeth van Heemstra. Het koetshuis is opgetrokken in neoclassicistische stijl. De invloed van de Italiaanse architect A. Palladio is in de verschijningsvorm herkenbaar. Het achter het huis ten noordwesten van de villa Rusthoek gelegen koetshuis telt twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een afgeplat, overstekend schilddak, gedekt met blauwe Hollandse pannen. De bouwlagen worden gescheiden door een geprofileerde cordonlijst.

De voorgevel telt drie travee├źn, die worden gescheiden door geblokte lisenen over beide verdiepingen. De eerste bouwlaag bevat in de linker travee openslaande inrijdeuren, evenals in de middelste travee. De rechter travee bevat een deur en een venster. In de tweede bouwlaag bevindt zich een loggia met twee dorische zuilen. In de loggia is een hijsbalk bevestigd. De buitenste travee├źn bevatten ieder twee rondboogvensters. De zij- en achtergevels bestaan uit houten rabatdelen.

Tegen de achtergevel is een stenen woonhuisje onder een mansardekap geplaatst, dat buiten de bescherming valt.

Waardering complexonderdeel 3

Het koetshuis is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de bouwstijl met Palladiaanse invloeden. Het is van ensemlewaarde als onderdeel van de buitenplaats.

Tags: gebouwen, woonhuizen,koetshuis(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Koetshuis Rusthoek
location_on Monumenten Kaart rond Baarn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt