Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort Honswijk in Schalkwijk

Lekdijk 58
3998 NJ, Schalkwijk (Gemeente Houten)
Utrecht
Bouwjaar: 1878-1883
Publicatie: 19990713
Rijksmonument ID: 511625

Omschrijving van Fort Honswijk

Complexonderdeel 3

Op het zuidoostelijke bastion, dat qua omvang het grootste is, bevinden zich de ronde kazerne I (zie complexonderdeel 10) en de uit 1878 stammende CONTRESCARPGALERIJ die voor het grootste deel in de aarden wal van het bastion is verwerkt. In 1883 vond een uitbreiding plaats met het zuidelijke deel. Het betreft een halve ringvormig gebouw ten oosten van de kazerne (het voormalige torenfort) en telt twee bouwlagen onder een aarden dak. Tussen de galerij en de toren loopt een straat (Kalverstraat), waar op zeven plaatsen ijzeren luchtbogen tussen toren en galerij zijn bevestigd. De bakstenen gevel van de galerij is voorzien van getoogde vensters en deuren, die steeds per drie gegroepeerd zijn en waarboven een driedubble ontlastingsbooog is gemetseld. De deuren zijn voorzien van een bovenlicht. Het deurkalf is van natuursteen. In de getoogde strekken is een hardstenen sluitsteen gemetseld. De vensters konden oorspronkelijk met dubbele luiken worden dichtgezet, waarvan de duimen nog aanwezig zijn. De plattegrondindeling van de galerij verkeert in nagenoeg oorspronkelijke staat. Aanwezig zijn onder meer privaten, logiesruimten, regenbakken (drinkwatervoorziening) en diverse magazijnen.

Vanuit de galerij loopt een POTERNE B naar de inmiddels verdwenen inundatiesluis aan de oostzijde van het fort. Een aftakking van de poterne leidt naar remise G (zie complexonderdeel 8).

Waardering

Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van een contrescarpgallerij met poterne uit het het laatste kwart van de 19de eeuw, bestemd als onderkomen voor soldaten op het fort. Zowel in- als uitwendig is het gaaf qua hoofdvorm en indeling en bevat diverse oorspronkelijke interieuronderdelen. Het maakt deel uit van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland en heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen, in het bijzonder met de torenkazerne, waarmee het onlosmakelijk verbonden is.

Tags: verdedigingswerken,contrescarpe,omwalling,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort Honswijk
location_on Monumenten Kaart rond Schalkwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt