Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort `t Hemeltje, flankbatterij B, poterne en remise in Houten

Fort `t Hemeltje
Fortweg 9
3992 LX, Houten (Gemeente Houten)
Utrecht
Bouwjaar: 1878-1880
Publicatie: 19990713
Rijksmonument ID: 511616

Omschrijving van Fort `t Hemeltje, flankbatterij B, poterne en remise

Omschrijving complexonderdeel 3

In de keel van het zuidoostelijke bastion is de uit 1878-1880 daterende FLANKBATTERIJ B met POTERNE en REMISE gelegen. Deze batterij is qua opzet nagenoeg een spiegelbeeld van flankbatterij A. De remise op de verdieping is echter niet uitgebreid.

Het gemetselde front bestaat uit een licht gebogen muur, waarin links een rondboogvormige ingangspartij tot de poterne. Deze ingang kan met een dikke houten dubbele deur worden afgesloten. Direct links van de ingang sluit een tweede gebogen keermuur haaks hierop aan. Deze muur loopt in de kromming schuin naar beneden en is aan de bovenrand met vlechtingen afgewerkt. Het bovenfort van gebouw A betreft een remise. De remise heeft een getoogde ingangspartij met dubbele houten deuren. Ter weerszijden van de ingang bevindt zich een getoogde vensterpartij. Het geheel wordt door een drielaags, rondboogvormige ontlastingsboog overspannen. Direct achter de ingang bevinden zich links in de poterne twee buskruitmagazijnen omgeven door een smalle gang. De poterne leidt verder naar twee kanonkazematten, waarna de poterne afbuigt naar de remise. De uitgang is hiervan dichtgemetseld.

Waardering

Het complexonderdeel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een flankbatterij met poterne en remise uit het laatste kwart van de 19de eeuw, die deel uitmaakt van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Het is zowel uit- als inwendig gaaf qua hoofdvorm en indeling. Het heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Tags: verdedigingswerken,flankbatterij,omwalling,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort `t Hemeltje, flankbatterij B, poteā€¦
location_on Monumenten Kaart rond Houten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!