Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fort Vechten, wachthuis N in Vechten

Fort Vechten
Op Het Fort (Bij)
3980 CA, Vechten (Gemeente Bunnik)
Utrecht
Bouwjaar: 1869-1870
Publicatie: 19990903
Rijksmonument ID: 511584

Omschrijving van Fort Vechten, wachthuis N

Omschrijving complexonderdeel 11

Een aan de noordzijde van het fort gelegen WACHTHUIS N uit 1869. In het gemetselde front bevindt zich de oude, oostelijke toegang tot het fort. De oude toegangspoterne is later verbouwd tot wachtlokaal.

In het front bevindt zich een toegangspartij, bestaande uit een getoogde dubbele deur, geflankeerd door een getoogde nis. De muurdammen zijn geblokt. De nis was oorspronkelijk bestemd voor een soldaat op wacht. Boven de ontlastingsboog van de nis is een geblokte liseen gemetseld met hardstenen kapiteel. In de ontlastingsboog boven de dubbele deur is een sluitsteen met bouwjaar gemetseld (1869). Daarboven is in de gevel een hardstenen plaquette met de naam van het fort gemetseld. Links bevinden zich drie getoogde vensters. Rechts is een steunbeer gemetseld die een hardstenen bekroning heeft gekregen. De steen is deels gebosseerd. Rechts van de steunbeer buigt het front naar achteren af.

Waardering

Van algemene architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een wachthuis met voormalige toegangspoterne, alsmede van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de ontwikkeling van de krijgskunde in Nederland. Tevens van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Tags: openbare gebouwen,wachtgebouw,militair wachtgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fort Vechten, wachthuis N
location_on Monumenten Kaart rond Vechten

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt