Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in Hengelo

Lansinkweg 21
7553 AG, Hengelo (Gemeente Hengelo)
Overijssel
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19990316
Rijksmonument ID: 511458
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis

Inleiding

WOONHUIS, dat is opgenomen in tuindorp 't Lansink, dat werd ontworpen in opdracht van de Hengelosche Bouwvereniging die in 1867 door de fa. Gebr. Stork en Co. was opgericht. In de periode 1911-1929 werd in drie fases door Karel Muller, P.H. Wattez en L.A. Springer aan de ontwerpen van 't Lansink gewerkt. Na 1945 voegden A.K. Beudt en Van Broekhuizen een laatste deel aan het tuindorp toe. Model voor 't Lansink stonden de Engelse tuindorpen. In de architectuur is naast hoofdzakelijk Engelse invloed ook sprake van Duitse elementen. In Nederland is het tuindorp uniek dankzij de gaafheid van de aanwezige aanleg, groenstructuur en architectuur.

Omschrijving

Het woonhuis staat aan het C.T. Storkplein, het centrum van 't Lansink. Het woonhuis is over één bouwlaag opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een afgewolfd zadeldak met rode Hollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen boven een hoge gepleisterde plint. De klokgevel (W) is afgeknot onder een zware geprofileerde houten lijst. De ingezwenkte delen van de top zijn afgedekt met hout.

De vensters bevinden zich onder hanekammen. De drie twaalfruits vensters op de begane grond in de voorgevel hebben strekken met een keperboogvorm en zijn behangen met persiennes. De drie vensters in de top waren oorspronkelijk van roedenverdeling voorzien. In de linker zijgevel (N) bevindt zich een deur met bovenlicht, in de achtergevel (O) met zesruits bovenlicht.

Waardering

Het woonhuis is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de andere onderdelen van 't Lansink

- vanwege de beeldbepalende ligging aan het C.T. Storkplein

- vanwege de gaafheid van het exterieur

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis
location_on Monumenten Kaart rond Hengelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt