Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lambooijhuis in Hengelo

Lambooyhuis
Langestraat 35
7551 DX, Hengelo (Gemeente Hengelo)
Overijssel
Bouwjaar: 1850
Publicatie: 19990316
Rijksmonument ID: 511456
Type: Boerderij
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Lambooijhuis

Inleiding

STADSBOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE, 'Lambooyhuis', met eraan vast gebouwde SCHUUR, met een aantal oorspronkelijke interieurelementen. De boerderij is waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw.

De boerderij en schuur staan met de voorgevel in een bocht van de Langestraat met zicht op de driesprong met de Deldensestraat. Het voormalige bedrijfsgedeelte van de boerderij is voor 1940 verbouwd tot woonhuis.

Omschrijving

De boerderij van het hallehuistype is boven een zandstenen plint opgetrokken in rode baksteen onder een afgewolfd zadeldak met Hollandse pannen en windveren aan de voorzijde. De zijgevels van het oorspronkelijke bedrijfsgedeelte en van de schuur zijn voorzien van vakwerk. De vensters zijn geplaatst onder strekken en boven zandstenen waterdorpels.

In de voorgevel van de boerderij (N) bevinden zich drie zesruits schuifvensters en een paneeldeur met gesneden bovenlicht en diamantkoppen. Bovenin de gevel een dubbel luik met panelen en vensters.

In de achtergevel (Z) een tweelicht met tweeruits vensters, een deur met zesruits venster en tweeruits bovenlicht, een vijftienruits schuifvenster en een staldeur. In de linker zijgevel (O) is het opgehoogde voorhuis voorzien van een negenruits schuifvenster en een klein venster. In het vakwerk van het voormalige bedrijfsgedeelte zijn een zijbaander, een staldeur en twee kleine vensters geplaatst.

Van het interieur zijn onder meer de gebinten in het voorhuis en de schouw en deuren in het voormalige bedrijfsgedeelte bewaard gebleven.

Rechts (W) tegen het pand staat een schuur onder een zadeldak met Hollandse pannen en beschot in de voorgevel. Onder dit beschot een inrijdeur en een twaalfruits venster. In de zijgevel (W) is het oorspronkelijke vakwerk nog aanwezig.

Waardering

De stadsboerderij is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als één van de zeldzame voorbeelden van een stadsboerderij

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Langestraat

- vanwege de redelijke mate van gaafheid

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lambooijhuis
location_on Monumenten Kaart rond Hengelo

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt