Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Westerhem: stolpschuur in Middenbeemster

Middenweg 185
1462 HJ, Middenbeemster (Gemeente Beemster)
Noord Holland
Bouwjaar: 1877
Publicatie: 19981117
Rijksmonument ID: 511336
Type: Boerderij

Omschrijving van Westerhem: stolpschuur

Omschrijving

Op nagenoeg vierkant grondplan gebouwd STOLPSCHUUR van het Noordhollandse type onder schilddak met zwarte Hollandse pan en vierkante schoorsteen in het voorste dakschild. De inwendige houten draagconstructie is een vierkant met dekbalkgebinten zonder overstek. Aan de voorzijde (O) van het vierkant bevindt zich een knechtenkamer, aan de linkerzijde (Z) de dars en aan de achter - en rechterzijde van het vierkant de stal.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen en het wordt rondom afgesloten met een gladde houten goot op smeedijzeren gootbeugels. De goot is aan de voorzijde hoger en is daar als kroonlijst behandeld. De voorzijde (O) heeft links de darsdeur, uitgevoerd als dubbele paneeldeur met arcademotief en rechts daarvan twee zesruitsschuifvensters (knechtenkamer) en een opgeklampte deur met bovenlicht.

De rechterzijde (N) heeft drie kleine vierkante vierruits vensters en een opgeklampte deur met tweeruits bovenlicht ten behoeve van de lange regel. De linkerzijde heeft vier getoogde ijzeren stalvensters en een opgeklampte deur met bovenlicht ten behoeve van de dars. De achterzijde heeft links (N) een opgeklampte deur met bovenlicht en daarnaast drie kleine vierkante vierruits vensters ten behoeve van de korte regel. Lange en korte regel zijn evenals dars, tas en knechtenkamer nog in geheel oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

De uit 1877 daterende - in streek-eigen trant uitgevoerde stolpschuur is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische alsook typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een vrijstaande Noordhollandse schuur bij een vrijstaand woonhuis als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex Westerhem.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Westerhem: stolpschuur
location_on Monumenten Kaart rond Middenbeemster

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt