Voormalige militaire commandobunker, bijgenaamd 'Blaskowitzbunker' in Hilversum
Omschrijving van Voormalige militaire commandobunker, bijgenaamd 'Blaskowitzbunker'
Inleiding
Voormalige militaire COMMANDOBUNKER, bijgenaamd 'Blaskowitzbunker', in 1943 gebouwd in opdracht van de Duitse bezetter voor de sinds 1942 in het noordwestelijke villagebied van Hilversum ingekwartierde staf van de "Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlande", General der Flieger Christiansen. Deze was verantwoordelijk voor de tot stand brenging en bemensing van het Nederlandse deel van de Atlantikwall, de kustverdedigingslinie aangelegd tussen Noord Noorwegen en Zuid Frankrijk. De bunker is gelegen op een min of meer driehoekig terrein tussen de Doodweg, Rossinilaan en Verdilaan, op het voormalige sportterrein van de hier gevestigde Joodse S.A. Rudelsheimstichting, waarvan de bewoners in 1942 naar concentratiekampen waren afgevoerd. De bunker is van het type Sonderkonstruktion, naar voorschriften uit Berlijn ontworpen door de plaatselijke Bauabteilung in Hilversum, genummerd 7503/Sk en 7504/Sk en gaf plaats aan 100 tot 120 militairen. Vanaf 1952 tot in de jaren negentig van de twintigste eeuw was de bunker in gebruik bij de Koninklijke Landmacht (Van Helsdingenkazerne). In deze periode vond uitbreiding van de bunker plaats met een kleine aanbouw aan het bestaande tussenlid, en werden inwendig kleinere kamers samengevoegd.
Omschrijving
Gedeeltelijk in de grond gebouwde commandobunker van het type Sonderkonstruktion uitgevoerd in gewapend beton. De bunker bestaat uit twee in lengterichting door een smaller, later uitgebreid, tussenlid aan elkaar gekoppelde ongelijk grote bunkers. Het volume vertoont een knik ter hoogte van dit tussenlid. De bunker meet in totaal ca. 86 m. bij 22 m. De wanden en het dak van de bunker zijn 2,5 meter dik. De uitwendige muren zijn aan de bovenzijde afgeschuind. De wanden van de bunker zijn afgezien van de ingangen en enkele venster- en roosteropeningen geheel gesloten. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een schuin uitgebouwde flankerende ingangsverdediging die de vier aan de zuidzijde gelegen ingangen bestrijkt. Een tweede uitbouw aan deze ingangsverdediging herbergt een verbunkerde waterput voor de drinkwatervoorziening. Aan de buitenzijde van de bunker is de aftekening van de bekistingsplanken zichtbaar en bevinden zich iets uitstekend, uitlaten van ventilatiekanalen met stalen roosters afgedekt. De bunker was oorspronkelijk gecamoufleerd door onder meer taluds en begroeiing, en dit camouflagekarakter is nog gedeeltelijk aanwezig. Aan de zuidoostzijde van de bunker zijn aanzetten te vinden van camouflage door middel van een gemetseld steens muurtjeDe rode dakpannenbedekking aan de zuid- en oostzijde van de bunker dateert uit de tijd van de Nederlandse luchtmacht. De inwendige structuur van de bunker is behoudens wijzigingen en toevoegingen uit de tijd van de Nederlandse Landmacht in tact gebleven. Het verbindende tussenlid herbergt enkele machinekamers met hierin nog altijd hogedrukvaten. De westelijke en oostelijke bunker hebben beide inwendig een smalle centrale verbindingsgang in lengterichting, waarop aan de zuid- en noordzijde rechthoekige kamers (verblijfsruimten) uitkomen. Op twee plaatsen is de bunker onderkelderd. Aan de zuidzijde bevinden zich de vier ingangen van de bunker, die inwendig in verbinding staan met de hoofdgang via gassluizen, afgesloten met deuren. De ingangen zijn voorts uitgevoerd met een afgeschuinde hoek om het binnendringen van drukgolf te voorkomen en zijn tevens nog voorzien van de oorspronkelijk pantserdeuren, steeds bestaande uit een boven- en onderdeur. Behalve de ingangsflankering heeft elk ingangsportaal tevens een interne verdediging met getrapt schietgat en pantserdeurtje. In het interieur zijn de technische voorzieningen voor luchtverversing en waterafvoer gedeeltelijk nog aanwezig, aangevuld in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw met Nederlandse elementen.
Waardering
De commandobunker is van algemeen belang wegens cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van de Atlantikwall, en als buiten de eigenlijke linie gesitueerde centrale commandopost van de Wehrmachtsbefehlhaber van het Nederlandse deel van de Atlantikwall. De bunker heeft typologische uniciteitswaarde als een van de grootste bunkers van Duitse makelij in Europa en als zeldzaam geworden hoofdkwartierbunker van het type Sonderkonstruktion, en is tevens een goed voorbeeld van de toepassing van gewapend betonconstructies in de laatste fase van permanente vestingbouw. De bunker is gaaf bewaard gebleven in hoofdvorm en structuur en nog altijd voorzien enkele oorspronkelijke technische onderdelen zoals de originele pantseronderdelen en het ventilatiesysteem.
Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
Recensies (18)
-
Piet Watzema (28 november 2024 17:28)
star star star starAls dienstplichtig militair bij de luchtmacht (lichting 66/8) ben ik via de LETS als.meteo telexist op de van Helsdingen terecht gekomen en daar ook afgezwaaid. 4 ploegendienst. En vaak naar huis kunnen reizen. Gezellige tijd. Geen landmacht kazerne! O en we zaten ondergronds in de bunker.
-
Frans Blom (7 september 2024 08:19)
star star star starHeb gediende als dpl soldaat 74.1 telexist in de wisseloordbunker. Wie nog meer in 1974/75
-
Ron Ten Cate (21 juli 2024 19:34)
star star star starIk heb in de van Helsdingen Kazerne bij de LB gediend van januari 1971 tot en met maart 1972.
-
Bergsma (1 oktober 2022 16:57)
star star star starIk heb hier vanaf 1978 tot 1979 gediend als lb-er
-
Ron Lasterie (10 april 2022 18:24)
star star star starIk heb hier altijd brandweer oefeningen in gehouden Brandweer Hilversum. Een bekende familie de Vries woonde boven de bunker.
-
Erik Mölling (10 maart 2022 14:35)
star star star starRinus Beuk : ik denk niet dat dat een bunker als zodanig was, vergeleken met deze of de Zwaluwenberg bunker, maar er was in die tijd nog wel het Wisseloord complex, wellicht bedoel je dat?
-
Seline Geijskes (30 december 2021 11:40)
star star star starNa mijn studie in Wageningen met een grote groep jongeren de villa,bunker en bijgebouwen bewoond als anti krakers. Altijd bewust geweest van het drama van de joodse bewoners voor ons. gruwelijk vermoord door het systeem. volgens mijn moeder opgegroeid in Hilversum waren deze duitsers zo slecht nog niet. zij schoten niet op dolle dinsdag en verzetten zich niet bij de bevrijding.
-
Sieger Van Der Veen (4 oktober 2021 13:43)
star star star starHier samen met andere leden van SME (St. Mil.Erfgoed) een kleine 20 jaar geleden deze bunker beter toegankelijk getracht te maken, van de Nahverteidigung deels het stortbeton weggebeiteld en dak-waterlekkage gedicht.
-
Rinus Beuk (25 februari 2021 12:26)
star star star starHier zat ik in 1976, echter samen met de bunker Zwaluwenberg, was er nog een bunker voor de verbindingen. Weet iemand nog hoe deze bunker heette?
-
Jan Visser (5 december 2020 16:45)
star star star starIk heb hier van juni 1970 t/m augustus 1971 gediend als telexist voor de luchtmacht meteo dienst
-
Ronald Van Es (11 oktober 2020 23:49)
star star star starHeb hier vanaf maart 78 t/m Jan 79 als meteo telexist luchtmacht gezeten als Dienstplichtig militair. Lichting 77-11. Draaide ochtend, avond en nachtdiensten.
-
Hans Brozius (11 september 2020 13:21)
star star star starheb als landmacht centralist bij de luchtmacht gediend lichting 69/3 met de Hr. Leeflang als beheerder van de telefoonpost leuke tijd gehad en flink wat rottigheid uitgevreten
-
Henk Bredius (1 juli 2020 18:14)
star star star starHeb in 1959/ 1960 in de bunker als telexist bij de luchtmacht gewerkt, prachtige tijd. En wij verbleven aan de Doodweg 1 te Hilversum
-
Toos (12 mei 2020 13:16)
star star star starHeb als kind na de oorlog bovenop de bunker gespeeld en ook de opgesloten NSB'ers zien rondlopen, als ze buiten mochten komen.
-
Ad Verheul (16 september 2019 02:00)
star star star starVoor publiek moeilijk toegangbaar
-
Jan Bartelink (5 oktober 2016 02:00)
star star star starDit was een Luchtmachtkazerne.Hier zat ik in 1968 als telefonist ben later naar 4GGW vertrokken heb in Hilversum een prachtige tijd gehad
-
Jacques Martens (14 december 2015 01:00)
star star star starAls voormalig dienstplichtige (1968/1969) op de van Helsingen (CVV groep) moet ik even kwijt dat de kazerne in gebruik was bij de Luchtmacht, en niet bij de Landmacht.
-
Joop Leibbrand (16 juni 2014 02:00)
star star star starHeb hier als Luchtmacht militair gewerkt bij de CVV-groep Hilversum. Tevens was dit de bakermat van het Luchtmachtkoor o.l.v. Jack Bulterman. Nostalgie!!!
In de buurt
- Villa Rossinilaan 11, Hilversum
- Garage Rossinilaan 11, Hilversum
- 't Heem Rossinilaan 9, Hilversum
- D'Olijftak Rossinilaan 4, Hilversum
- Villa in engelse landhuisstijl Beethovenlaan 29, Hilversum
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Hilversum (Noord Holland)