Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gebouw in Laren

Rijksweg-West 27
1251 CJ, Laren (Gemeente Laren)
Noord Holland
Bouwjaar: 1931-1933
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 511254
Type: Gebouw

Omschrijving van gebouw

Inleiding

STALLING/opslagruimte, onderdeel uitmakend van het watertorencomplex te Laren, gebouwd tussen 1931 en 1933 in expressionistische bouwtrant.

Omschrijving

Aan de magazijnruimte van de watertoren ontspringt op de uiterste zuidelijke hoek een forse, gesloten muur die naar het zuidwesten is doorgetrokken en met een halfcirkelvormige bocht de grote opslagruimte omgrenst. Vervolgens buigt de muur terug naar het noordoosten. De muur is opgetrokken in dezelfde baksteen als de watertoren. Bij de halve cirkel wordt de opslagruimte gedeeltelijk overdekt door een betonplaat, die op twee plaatsen wordt ondersteund door een stalen zuil. In de halfcirkelvormige muur is vlak onder de dakrand een reeks met acht lintvensters zichtbaar, waarbij elk venster zes naast elkaar geplaatste ruitjes bevat. Aan de buitenzijde wordt de halve cirkelvorm bovenlangs afgesloten door een rechte overstekende daklijst.

Waardering

De stalling/opslagruimte is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het watertorencomplex te Laren.

Tags: gebouwen, woonhuizen,stalling,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar gebouw
location_on Monumenten Kaart rond Laren

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!