Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huis Wisch in Terborg

Laan Van Wisch 4
7061 CX, Terborg (Gemeente Oude Ijsselstreek)
Gelderland
Bouwjaar: 15e eeuw (bouw toren) 1531 (gesloopt) 1644 (herbouw)
Publicatie: 20050919
Rijksmonument ID: 511181
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Huis Wisch

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (HUIS WISCH). Huis Wisch is gebouwd op een L-vormige plattegrond en bestaat uit een in oorsprong 15de-eeuwse ronde toren die in de loop van de 17de eeuw werd verhoogd. Aan de noordzijde hiervan het hoofdgebouw dat uit de 16de en 17de eeuw dateert. Aan de oostzijde van de toren de uit ca 1700 stammende, 90 meter lange dienstvleugel die wordt afgesloten door een zware vierkante toren. In de Tweede Wereldoorlog werd tijdens een geallieerde luchtaanval het huis zwaar getroffen, waardoor het voor een groot deel werd vernield. In 1951 begon de eigenaresse van het huis, mevrouw O.M.I. Vegelin van Claerbergen-jonkvrouwe van Schuylenburch, met de restauratie van het oostelijke deel van de lange dienstvleugel en in 1960-1962 volgde de restauratie van het hoofdgebouw onder leiding van architect Canneman. Deze restauratie van het kasteel betekende het herstel van de oude hoofdvormen van het huis. Aangezien er in het huis nauwelijks nog constructieve en decoratieve elementen aanwezig waren, werd een groot deel van het interieur vervangen. De oorspronkelijke raamindeling bleef tijdens de restauratie gehandhaafd. De vierkante toren is een onderkelderd bakstenen gebouw op vierkante grondslag. De toren is twee bouwlagen hoog en wordt overkapt door een tentdak. In de noord-, oost- en zuidgevels zijn kruiskozijnen geplaatst waarvan de onderste vensters zijn voorzien van luiken. De lange dienstvleugel op rechthoekige grondslag is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt zadeldak. In de vleugel worden meerruits-vensters (naar 18de-eeuws voorbeeld), toegangsdeuren en garagedeuren op niet regelmatige wijze afgewisseld. De dienstvleugel wordt afgesloten door de in oorsprong uit de 15de eeuw daterende ronde toren, die in de 17de eeuw met een verdieping werd verhoogd. Tegen de toren is een zeshoekige traptoren gebouwd die in de loop van de 19de eeuw werd vervangen en tijdens de restauratie na de Tweede Wereldoorlog wederom werd vervangen. Tussen de ronde toren en het hoofdhuis is tijdens de restauratie een galerij met een toegang gebouwd. Het uit twee bouwlagen bestaande, deels onderkelderde hoofdhuis (jaartalsteen 1648), is gebouwd op rechthoekige grondslag en wordt overkapt door een samengesteld met grijze pannen gedekt zadeldak. In de voor-, zij- en achtergevel bevinden zich meerruitsschuifvensters (naar 18de-eeuws voorbeeld), die tijdens de restauratie na de Tweede Wereldoorlog werden geplaatst. Aan de achterzijde van zowel de lange als de korte vleugel bevindt zich een terras voorzien van een balustrade.

Waardering

Het HOOFDGEBOUW behorend tot de historische buitenplaats Wisch is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de architectonische vormgeving en de L-vormige plattegrond van het representatieve hoofdgebouw en de dienstvleugel;

- wegens de gaafheid van het exterieur;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- wegens de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg in landschapsstijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw dat gesitueerd binnen een structuur die tussen het einde van de 17de eeuw en de eerste decennia van de 19de eeuw is ontstaan.

Tags: kastelen, landh. ed.,landhuis,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huis Wisch
location_on Monumenten Kaart rond Terborg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!