Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Waterleidingbedrijf: directeurswoning in Overveen

Tetterodeweg 25
2051 EG, Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Noord Holland
Bouwjaar: 1897-1898
Architect: J. Schotel
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 511100
Type: Woonhuis

Omschrijving van Waterleidingbedrijf: directeurswoning

Inleiding

Voormalige DIRECTEURSWONING (1897-1898), thans kantoor, onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland", waarschijnlijk gebouwd naar ontwerp van J. Schotel in een mengstijl waarbij in het muurwerk invloed van de neo-renaissance en in de kapbehandeling invloed van de chaletstijl herkenbaar is.

Omschrijving

Op vrij grondplan gebouwde directeurswoning bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping onder uit overstekende zadeldaken samengestelde kap met dekking van zwarte kruispannen. De kap is ruim overstekend en onder de overstekken en tussen de windveren van de twee puntgevels (Z en W) voorzien van schilderachtig vormgegeven consoles en siersnijwerk. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen op uitgemetselde plint, waarbij voor de in het muurvlak gehouden horizontale banddecoratie (speklagen) gebruik is gemaakt van oranjerode baksteen. De voorgevel heeft een fries in diagonaal metselmozaïk waarbij naast oranje-rode baksteen, ook gebruik is gemaakt van gele baksteen. Dergelijk metselmozaïek bevindt zich ook in een aantal boogvelden. Het muurwerk heeft tussen de lekdorpels van de vensters op de parterre en ter hoogte van de verdiepingvloer een horizontale geleding door middel van geprofileerde lijsten. Een geprofileerde lijst fungeert ook als kroonlijst aan de bovenzijde van de diverse gevelvlakken. De oorspronkelijke vensters zijn alle uitgevoerd in hout, veelal T-vormig en in de bovenlichten voorzien van glas-in-lood. De vensteropeningen op de parterre zijn evenals de deuropening alle getoogd. De deuropening bevat een houten paneeldeur met twee verticale glasruiten. In de geveltoppen bevinden zich ronde vensters ter verlichting van de kapverdieping.

Waardering

De voormalige directeurswoning is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het waterwincomplex "Waterleidingbedrijf Zuid-Kennemerland".

Tags: gebouwen, woonhuizen,direkteurswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Waterleidingbedrijf: directeurswoning
location_on Monumenten Kaart rond Overveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!