Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dienstwoning "Koningshof" in Aerdenhout

Westerduinweg 7
2111 VJ, Aerdenhout (Gemeente Bloemendaal)
Noord Holland
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 19981103
Rijksmonument ID: 511089
Type: Woonhuis

Omschrijving van Dienstwoning "Koningshof"

Onderdeel 15

Inleiding

In het zuidwesten van de historische buitenplaats Koningshof, nabij de grens met de gemeente Zandvoort gebouwde DUBBELE DIENSTWONING waarschijnlijk ter huisvesting van jachtopzieners. Het object werd rond 1900 gebouwd naar vooralsnog onbekend ontwerp.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde dubbele dienstwoning bestaande uit parterre en kapverdieping onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. De lange zijde van het pand en de noklijn van het zadeldak lopen evenwijdig aan de weg. Het symetrische pand heeft een gevelbreedte van zes vensterassen. In de buitenste assen bevinden zich paneeldeuren en in de middelste vier assen schuifvensters met luiken. Kozijnen van deuren en vensters hebben in de bovenlichten achtruits ramen. In het dakschild aan de voorzijde bevinden zich twee grote dakkapellen met dubbel scharnierende ramen die elk een zesruits roedeverdeling hebben. De beide kopgevels hebben elk een klein raam. De achtergevel heeft nabij de kopgevel een deur en daarnaast een schuifvenster.

Waardering

De dubbele dienstwoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van de historische buitenplaats Koningshof.

Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dienstwoning "Koningshof"
location_on Monumenten Kaart rond Aerdenhout

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt