Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen in 2e Exloërmond

Zuiderdiep 190
Zuiderdiep 190
9571 BK, 2e Exloërmond (Gemeente Borger Odoorn)
Drenthe
Bouwjaar: 1911
Architect: K. Prummel Prummel 1911 K. Prummel
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510993
Type: Boerderij
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Krimpenboerderij met Jugendstil-elementen

Inleiding

Boerderij van het krimpentype in 1911 in opdracht van J.H.J. Prummel gebouwd, naar ontwerp van K. Prummel. In de vormgeving vertoont de boerderij trekken van de Nieuwe kunst.

Omschrijving

Krimpenboerderij opgetrokken in baksteen onder een met hollandse pannen gedekt zadeldak. Onderkelderd woonhuis, op een gemetselde plint met afzaat. Metselwerk voorzien van banden terhoogte van de onderdorpels en om de bovendorpels van de schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten gebogen. De banden zijn voorzien van abstracte motieven. In de zijgevels decoratieve banden onder de gootlijst.

De straatgevel heeft twee topgeveltjes onder het wolfeind. Links een erker met drie schuifvensters en een balkon, rechts twee schuifvensters. Op de verdieping twee puien gevat in een halfronde boog met stucwerk velden. De linker met twee balkondeuren en twee vensters, de rechter, boven een ingemetselde balustrade, met een drielicht venster.

In de linker zijgevel, links, de entree, een paneeldeur met bovenlicht, in een rijkgedecoreerde portiek met hoefijzerboog gesteund door kolommen en met stoep. Rechts twee vensters, eronder in de plint twee kelderramen. De eerste krimp heeft eenzelfde geveldecoratie als het woonhuis. In de kopgevel één, in de zijgevel drie kleinere vensters en een portiek met een paneeldeur met segmentvormig zesruits raam en bovenlicht. In de kopgevel van de tweede krimp een nog kleiner vernster. In de zijgevel een opgeklampte deur en een smal schuifvenster. In het bedrijfsgedeelte zeven stalvensters onder segmentboog en met facetroedenverdeling.

In de rechter zijgevel van het woongedeelte drie schuifvensters. De krimp van het bedrijfsgedeelte heeft een schuifgeplaatste kopgevel. Hier zat oorspronkelijk de baander, deze is vervangen door een pui met deur. Boven de pui een rond venster. In de zijgevel acht stalvensters. In de achtergevel links een hoge inrit, centraal een dubbele deur met bovenlicht en rechts een loopdeur bovenlicht, alle drie met segmentboog. Tussen de deuren in totaal drie stalramen met facetroedenverdeling. Onder het wolfeind drie ronde vensters met radiale roedenverdeling.

Interieur

De indeling van de oorspronkelijke woonvertrekken is gehandhaafd. Het betreft diverse kamers, enkele en suite met schuifdeuren.

Waardering

Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- in het oeuvre van K. Prummel

- vanwege de rijke vormgeving in Nieuwe Kunststijl

- vanwege de onderlinge samenhang met het woonhuis en de beeldbepalende ligging aan het Zuiderdiep

- vanwege de gaafheid.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Krimpenboerderij met Jugendstil-element…
location_on Monumenten Kaart rond 2e Exloërmond

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt