Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Eexterhalte in Eext

Stationsstraat 60
9463 TJ, Eext (Gemeente Aa En Hunze)
Drenthe
Bouwjaar: 1924
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510980
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Eexterhalte

Inleiding

Station van rond 1925 met Amsterdamse School invloed, met name in het kozijnwerk. Het station is in gebruik als woning en als campingwinkel.

De loggia bij de wachtkamer is dichtgezet. het pand heeft enkele aanbouwen van een tijdelijk karakter. Op het oorspronkelijke tracee staan twee maal twee onderling verbonden treinstellen, in 1928 vervaardigd door de Hannoversche Waggonfrabrik AG.HAWA. Twee ervan verkeren grotendeels in oorspronkelijke staat, twee zijn geïntegreerd in bar/kantine De Halte.

Het privaatgebouwtje dat wel op de ontwerptekeningen staat is nooit gebouwd of gesloopt.

De bescherming betreft het hoofdvolume met detaillering en de hoofdindeling.

Omschrijving

Samengestelde plattegrond met daardoor een expressieve kapvorm (schilddak met overstekken) met opnieuw verbeterde hollandse pan. Deels twee bouwlagen. Het raamhout is oorspronkelijke sommige kozijnen zijn dichtgezet.

Perrongevel (zuid): het eerst in het oogspringend een in het dakvlak doorstekende raampartij, uitlopend in het balkon van de dakkapel. Oorspronkelijk zat hier een tableau met het opschrift "Eext". Het bovenste drielicht venster is dichtgezet. Rechts van deze partij ligt de gevel terug achter een loggia naar de wachtkamer, nu dichtgezet, links springt ook het dakvlak terug waardoor hier geen loggia is aangebracht, hier vond de goederenafhandeling plaats. De oorspronkelijke deuren zijn verwijderd. Geheel rechts een verder terugliggend gevel deel, waarachter zich oorspronkelijk de woning bevond. De vensterpartijen zijn samengesteld uit zesruits vensters. In de dakkapel een bandraam van vierruits venstersDe noordgevel is minder uitbundig vormgegeven. Hier eveneens een hoger opgaande zeslichts vensterpartij. De vensterpartijen rechts hiervan zijn gewijzigd i.v.m. de campingwinkel. Links loopt de terugliggende gevel hoger op voor de verdieping van de woning. Ook hier zijn enkele vensters gewijzigd.

De westgevel is nagenoeg gesloten, de oostgevel heeft een drielicht van zesruiters.

Waardering

Station van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als karakteristiek onderdeel van een locale infrastructuur

- vanwege de ligging aan (restanten) van het spoortracéé

- vanwege de typologie van het gebouw

- vanwege de gaafheid met name van het exterieur

Tags: gebouwen, woonhuizen,spoorwegstation,transport,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Eexterhalte
location_on Monumenten Kaart rond Eext

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt