Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Paix La Paix in Nieuw Amsterdam

La Paix
Zijtak Wz 142
7833 BH, Nieuw Amsterdam (Gemeente Emmen)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1885 1885 ca. 1885
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510965
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Paix La Paix

Inleiding

Woonhuis La Paix is gebouw rond 1885. Het was het huis van de vervener Dommers, de directeur van de Drentse Landontginning Maatschappij.

Omschrijving

Woning opgetrokken in deels gepleisterde baksteen met een voorbouw van twee bouwlagen en een aanbouw van één laag, beide onder met muldenpannen gedekt zadeldak, bij de aanbouw afgewolfd. Rondom een gootlijst op klossen.

De voorbouw heeft een horizontale tweedeling met op de begane grond een natuurstenen plint en een gepleisterd blokverband en op de verdieping, gescheiden door een waterlijst, schoonmetselwerk. Hoekpilasters over de volle hoogte.

De voorgevel heeft een geheel gepleisterde middenrisaliet onder een steekkap. De entree bestaat uit een dubbel paneeldeur met sierrooster en een bovenlicht met lantaarn, het geheel in een portaal met verkropte kroonlijst. Boven het portaal een nis met "La Paix". Op de verdieping twee gekoppelde vensters met rondboog bovenlichten, onder een meebuigende profiellijst. Op de begane grond aan weerszijden van de risaliet twee dubbele glasdeuren met bovenlicht. Op de verdieping tweemaal twee T-vensters.

De linkerzijgevel heeft op de begane grond twee gekoppelde venster met bovenlicht in een geprofileerde lijst. Op de verdieping een aedicula met twee gekoppelde T-vensters. In de geveltop twee gekoppelde keperboog vensters met één keperboog bovenlicht.

De rechterzijgevel heeft op de begane grond dubbele openslaande glasdeuren met en bovenlicht. Sporen doen vermoeden dat hier de veranda is verwijderd, het bordes is nog aanwezig. Op de verdieping een aedicula met eveneens dubbele glasdeuren, wsl. had de veranda een balkon. In de geveltop twee gekoppelde keperboog vensters met één keperboog bovenlicht.

De aanbouw is aanmerkelijk soberder uitgevoerd. Eén zijgevel heeft een moderne aanbouw onder platdak gekregen. In de originele zijgevel tweemaal twee gekoppelde vensters met bovenlicht. De achtergevel heeft eveneens een moderne aanbouw. Onder het wolfeind twee rechtgesloten zesruits dubbele draairamen met segmentboogvormige strek.

Interieur

De indeling is grotendeels bewaard gebleven met in enkele vertrekken de originele detaillering in de vorm van lambriseringen en schouwen.

Waardering

Woonhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- in verband met de industriele ontwikkeling van de streek

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de typologie

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gaafheid en de zeldzaamheid

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Paix La Paix
location_on Monumenten Kaart rond Nieuw Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt