Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw in Klazienaveen

Mr. Ovingstraat 1
7891 BR, Klazienaveen (Gemeente Emmen)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1930
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510960
Type: Woonhuis

Omschrijving van Vrijstaande woning van één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw

Inleiding

Woning van rond 1930 gebouwd in relatie met Purit.

De woning is recent gerenoveerd. De kozijnen hebben een nieuw kleurenschema gekregen en zijn behangen met luiken.

Omschrijving

Vrijstaande woning opgetrokken in baksteen over één bouwlaag met dwarsvolume over twee bouwlagen en aanbouw, alle drie onder zadeldak gedekt met OH pannen, de hoofdkap licht uitzwenkend aan de onderzijde. Op de nokeinden drie gemetselde schoorstenen. Vlechtwerk en tandlijst in de geveltoppen. Alle gevelopeningen met hanekammen. De vensters op de begane grond hebben glas-in-lood in de bovenlichten.

Centraal in de voorgevel de entree in een rondboog portiek; een paneeldeur met halfrond bovenlicht. Aan weerszijden van de entree een kruisvenster. Boven de entree een loggia met bewerkte balustrade. Terugliggend twee zesruits balkondeuren. Aan weerszijden een zesruits venster. In de geveltop een staand ovaal venster, gevat in decoratief metselwerk.

In de linkerzijgevel een erker voor het dwarsvolume op de verdieping uitlopend in de opengewerkte balustrade van het balkon. In de erker een meegeknikt tiendelig kozijn. Dubbele balkondeuren en twee zesruits vensters, onderling gescheiden door gemetselde kolommen, op de verdieping. Aan weerszijden van de erker een zesdelig kruisvenster. In de dakschilden een dakkapel onder een lessenaardak met twee liggende zesruits draairamen.

In de achtergevel rechtsonder een grote pui. Hierin centraal openslaande glasdeuren met een rondgebogen bovendorpel, geflankeerd door lagere eenruits vensters, de drie puidelen hebben een bovenlicht. Links een drielicht venster met bovenlichten. Onder dit venster drie kelderramen. Tussen beide vensterpartijen twee kleine vensters.

Op de verdieping centraal een driehoekig erkertje met twee negenruits vensters, op een console van uitkragend metselwerk. Aan weerszijde een zesruits venster. In de geveltop een ovaal venster als in de voorgevel. In de gevel van de uitbouw een klein venster en een deur.

In de rechterzijgevel links een kruiskozijn als in de voorgevel. Rechts in de oksel met de uitbouw een deur. In het dakschild een dakkapel van genoemd type. Op de verdieping van het dwarsvolume drie hoog opgaande sleufvormige traplichten met glas-in-lood.

Waardering

Woonhuis van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor het verdichtingspatroon

- vanwege de relatie met de Purit fabriek

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vrijstaande woning van één bouwlaag met…
location_on Monumenten Kaart rond Klazienaveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!