Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hervormde kerk (Mariakerk) in Emmen

Schoolstraat 5
7811 XX, Emmen (Gemeente Emmen)
Drenthe
Bouwjaar: 1855-'56 1964-'65 (rest. interieur) 1856 1855-'56 1964-'65 (rest. interieur)
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510954
Type: Kerk

Omschrijving van Hervormde kerk (Mariakerk)

Inleiding

Nederlands Hervormde kerk uit 1856, neigend naar waterstaatsstijl. Oudere romaanse toren van ca. 1200 (mon.nr.: 14958) ten dele ontmanteld, in 1856 verlaagd en deels nieuw opgemetseld en in 1972-1976 voorzien van een nieuwe spits.

Beschrijving

Bakstenen kruiskerk met een gepleisterde plint en basis onder schilddaken met Lucas IJsbrandpannen en pironnen. Torenvoet van behakte zwerfkeien met een opbouw van baksteen met lisenen. Binnen de met een ijzeren hekken afgezette omgang een octogonale spits met aan vier zijden wijzerplaten en overhoeks ijzeren rondboogvensters, bekroond door een ingezwenkte spits met windvaan.

De gevels zijn geleed door dorische pilasterstellingen met een hoge gepleisterde basis met schijnvoegen. In de spaarvelden spitsboogvensters of -nissen. De architraaf loopt rondom. Ter hoogte van de boogaanzetten van de vensters loopt rondom in de spaarvelden een speklaag. De sluitstenen van nissen en vensters zijn eveneens geaccentueerd.

De gevels van het schip en de kopgevels van het transept tellen twee traveeën, de zijgevels van het transept en de gevels van het koor één.

Interieur

Houten tongewelven met trekstangen. Rondom lopende kooflijst. Originele preekstoel, tegen de torengevel het balkon met het orgel.

Orgel uit 1872 van orgelbouwer Roelf Meijer. Door de goede akoestiek, mede ontstaan door een modernisering van de kerk in 1964-1965, draagt het interieur van de kerk in belangrijke mate bij aan de monumentwaardigheid van het orgel. De orgelkas is, evenals de kerk, in 1931 gewijzigd.

Waardering

NH kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als stoel van een beschermenswaardig orgel, waarbij de akoestiek van de kerk een essentieel onderdeel vormt van de monumentwaarde van het orgel

- als representant van religieus leven met een rijke bouwgeschiedenis, waarvan onderdelen reeds rijksmonument zijn.

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de hoofdstraat

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hervormde kerk (Mariakerk)
location_on Monumenten Kaart rond Emmen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt