Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Josephkerk in Barger Compascuum

Heilige Jozef
Verlengde Oosterdiep Wz 67
7884 RK, Barger Compascuum (Gemeente Emmen)
Drenthe
Bouwjaar: 1923-'25 1952 (uitbr.)
Architect: Jos. Cuypers en P.J.H. Cuypers J.A.M. Starmans (1952)
Publicatie: 19980825
Rijksmonument ID: 510937
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Josephkerk

Inleiding

RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in traditionalistische stijl is van J. Cuypers uit Amsterdam. De toren is later gebouwd i.v.m. geldgebrek.

In 1952 is de kerk geheel in stijl verlengd met één travée naar ontwerp van J. Starmans uit Utrecht. Het ontwerp van Starmans vertoont stylistische invloed van het werk van Kropholler.

In het dakvlak zijn dakkapellen aangebracht.

De bescherming betreft het hoofvolume, de detaillering van de gevels en het authentieke en gave interieur.

Omschrijving

Driebeukige basiliek van vijf traveeën. Opgetrokken in baksteen met een trasraam onder een, aan de onderzijde naar binnen gewelfd zadeldak met tweemaal vijf steekkappen gedekt met OH pannen. Boven de oostelijke topgevel van het schip een kruisvormige smeedijzeren bekroning. Rondomlopende gootlijst.

Toegang in aanbouw onder schildkap vanwaaruit de dwarsgeplaatse toren onder zadeldak oprijst. Entree aan de voet van de toren met stoep onder spitsboogvormige archivolten. Daarboven een roosvenster. Onder de kap vijf spitsboogvormige galmgaten, in de zijgevels twee. Boven de galmgaten wijzerplaten. Aan weerszijden van de toren in de voorgevel van de aanbouw vijf spitsboogvensters. In de oksel een aanbouw met een opgeklampte deur met visgraatmotief. De gevel tussen aanbouw en scheep heeft schouderstukken. De absis is rechthoekig onder een zadeldak. In de topgevel een vijflicht spitsboogvenster. In de noordelijke oksel van absis en schip de aangebouwde bijsacristie onder schilddak. In de zuidelijke oksel de doorgang naar de sacristie onder een deels schuin, deels plat dakvlak. Het tussenlid tussen kerk en pastorie, deels een deel twee bouwlagen met platte daken, huisvest de sacristie. In het tussenlid in de oksel een deur met gekoppeld tweeruits venster en een tweeruits venster met bovenlicht, zoals in de voorgevel van de pastorie. Aan de buitenzijde van het tussenlid een deur en een vierlicht venster, op de verdieping twee tweeruits venster.

In de zijgevels op traveescheidingen steunberen. Per travee een topgevel met een gekoppeld drielicht van spitsboogvensters onder een gelobde waterlijst. Op de even traveeën uitbouwen onder platdak met drie sleufvenster, die plaats bieden aan de biechtstoelen.

Interieur

Open dakstoel met aan de onderzijde gebogen houten vakwerk spanten. Spitsbogen van schoon metselwerk tussen schip en zijbeuken. Tegen de pilaren vanwaaruit de spanten ontspringen beeldhouwwerk op consoles. Originele banken en bankenplan. Altaar jaren '60.

Waardering

Kerk van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als nucleus van Rooms Katholiek leven

- vanwege de beeldbepalende ligging centraal in Barger Compascuum

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de gaafheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Josephkerk
location_on Monumenten Kaart rond Barger Compascuum

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt