Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Neo-classicistisch woonhuis met kwartronde hoek in Deventer

Brinkpoortstraat 64
7411 HR, Deventer (Gemeente Deventer)
Overijssel
Bouwjaar: 1881
Publicatie: 19990316
Rijksmonument ID: 510747
Type: Woonhuis

Omschrijving van Neo-classicistisch woonhuis met kwartronde hoek

Inleiding

Dit in 1881 gebouwde WOONHUIS markeert met de kwartronde hoekbeëindiging de 19de eeuwse oostelijke stadsuitbreiding na het slechten van de vestingwerken. Samen met het aan de overzijde gelegen eveneens kwartronde pand (Mon.nr: 12745, Pikeursbaan 2) vormt het, via de Keizerstraat naar de binnenstad, een monumentale entree.

Het ontwerp is classicistisch geleed en gedetailleerd in stuc en is daarmee een fraai voorbeeld van, in Deventer meer voorkomende, heroriëntering op het 18de eeuwse Classicisme.

Het interieur is gewijzigd als gevolg van diverse verbouwingen.

Omschrijving

Woonhuis van twee bouwlagen met souterrain op rechthoekige grondslag met afgeronde hoek. Opgetrokken in bepleisterde baksteen onder een afgeknot schilddak met leien in rijndekking.

De gevel heeft een horizontale driedeling met een rustica onderbouw, een waterlijst op de verdiepingscheiding en beëindiging door een kroonlijst. De lijsten zijn voorzien van cassettes en diamantkoppen.

Een pilasterstelling zorgt voor verticale geleding. Het kwartronde deel van de gevel is in drie vakken opgedeeld elk met één vensteras. Het vlakke deel is in twee vlakken opgedeeld elk met twee vensterassen. De pilasters hebben een rustica sokkel, cannelures en diamantkoppen op de begane grond, een sokkel met cartouche en cassette op de verdieping en eindigen in een kapiteel met hoofdgestel.

Iedere vensteras heeft onderin een souterrain venster en op de beide bouwlagen daarboven een schuifvenster, de bovenste T-vormig. De vensters zijn gevat in een profiellijst met oren en een sluitsteen. In de tweede vensteras van rechts is op de eerste bouwlaag de entree met stoep in een portiek geplaatst.

Het linker van de twee vlakke geveldelen is hoog opgetrokken tot een dakkapel onder steekkap met fronton die de kroonlijst doorbreekt. In deze geveltop twee T-vormige schuifvensters onder segmentbogen gevat in profiellijsten met sluitsteen. In dit geveldeel op de verdieping een balkon op consoles.

Boven het overhoekse geveldeel een dakkapel met wangen onder segmentboogvormige kap.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van heroriëntatie op het 18de eeuwse Classicisme

- vanwege de beeldbepalende overhoekse ligging

- vanwege de gaafheid van het exterieur

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Neo-classicistisch woonhuis met kwartro…
location_on Monumenten Kaart rond Deventer