Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Villa Van Heemstra in Deventer

Boedekerstraat 9
7411 RZ, Deventer (Gemeente Deventer)
Overijssel
Bouwjaar: 1889
Architect: W.J. Kolkert
Publicatie: 19990317
Rijksmonument ID: 510745
Type: Woonhuis

Omschrijving van Villa Van Heemstra

Inleiding

Het noordelijk deel van de voormalige vestingwerken is tussen 1886 en 1894 bebouwd in één bouwstijl met voornamelijk trekken van de Hollandse Neo-Renaissance. Dit WOONHUIS is gebouwd in 1889. Het is gebouwd als burgemeesterswoning met de representatieve voorzieningen die het ambt met zich meebracht. Burgemeester baron van Heemstra woonde er tot 1914.

Het pand staat op de hoek van de Boedekerstraat en de Noordenbergsingel en vormt daardoor een referentiepunt voor de hoge beeldkwaliteit van beide straten. Door de ligging op de hoek heeft het pand twee voorgevels. Opvallend is dat de woonvertrekken op de verdieping gesitueerd waren.

Thans (jaren '90 van de twintigste eeuw) heeft het pand een kantoorfunctie waarvoor de dienstvertrekken op de begane grond (keuken, spreekkamer, ontvangstzaal en eetzaal) hebben moeten wijken. De tuin is bestraat en fungeert als parkeerplaats. In de rooilijn staat een smeedijzeren erfscheiding.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekige grondslag opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen onder een met tuiles du Nord pannen gedekt afgeknot schilddak. Het pand staat op een plint, heeft een kroonlijst, pilasters, een waterlijst op de verdiepingscheiding en speklagen, alle gepleisterd. Plint en lijsten hebben cassettes en diamantkoppen, de kroonlijst heeft bovendien consoles. De pilasters hebben een blokverband op de begane grond en cassettes op de verdieping. Op beide verdiepingen zijn de T-vormige schuifvensters gevat in een gepleisterde lijst, op de begane grond met een recht, op de verdieping met een geknikt fronton. De speklagen bevinden zich ter hoogte van de wisseldorpels.

De entreegevel (O) telt vier vensterassen die met vier pilasters in drie vakken verdeeld zijn. Rechts in het middenvak bevindt zich de entree in een portiek. Het dakschild risaleert boven de buitenste gevelvakken. In het dakschild een dakkapel onder steekkap met gebroken fronton. In het linker dakrisaliet twee recente daklichten.

De gevel aan de Noordenbergsingel telt vier vensterassen die met drie pilasters in twee vakken verdeeld zijn. Het rechter geveldeel risaleert sterk en ligt in het vlak van de andere gevels in de straat. In het dakschild een dakkapel als in de entreegevel. Het linker vak heeft op de verdieping rechts een balkon op consoles.

De tuingevel heeft op de begane grond een erker. De balkondeurpartij met omlijsting dateert van de tijd van de bouw, de overige vensters en deuren zijn van later datum.

Interieur Van het interieur is de indeling grotendeels bewaard gebleven, alsmede de architectonische details. De begane grond is deels ingrijpend gewijzigd. Origineel zijn verder het van geëtst glas voorziene tochtportaal bij de entree, de marmeren gespiegelde vloer in de gang en de trap.

Waardering

Woonhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de typologie van burgemeesterswoning

- de voor het Noorderbergkwartier karakteristieke architectuur

- de beeldbepalende ligging, als referentiepunt van beeldkwaliteit

- de gaafheid van het exterieur

- de aanwezigheid van originele details in het interieur

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Villa Van Heemstra
location_on Monumenten Kaart rond Deventer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt