Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Station Deventer in Deventer

Stationsplein 4
7411 HB, Deventer (Gemeente Deventer)
Overijssel
Bouwjaar: 1914-1920
Architect: Menalda van Schouwenburg
Publicatie: 19990422
Rijksmonument ID: 510716
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Station Deventer

Omschrijving

STATIONSGEBOUW in baksteen opgetrokken vanaf een U-vormige plattegrond over twee bouwlagen onder zadeldaken gedekt met Hollandse pannen. Binnen de U-vorm één bouwlaag onder plat dak. Lateien, consoles, aanzet- en sluitstenen, deklijsten enz. zijn uitgevoerd in roze graniet.

De risalerende entree bevindt zich in de afgesnoten zuidoosthoek. De deuren zijn gevat in een dubbele natuurstenen omlijsting met segmentboog. Boven de entree, voor het zesledige bovenlicht, een luifel op ijzeren consoles. Boven de entree een balkon met hardstenen balustrade waarin een klok is opgenomen. Op de verdieping balkondeuren geflankeerd door vensters met bovenlicht. In de geveltop een dubbel draairaam. De entreegevel wordt beëindigd door een tuitgevel.

De lange gevel op het zuiden heeft twee risalieten. Rechts van het risaliet overhoeks de entree. Hier op de begane grond links een driezijdig traptorentje met een deur onder een schilddak. Rechts twee kleine vensters. Op de verdieping rechts een schuifvenster en links drie kleine vensters. In het dakschild twee dakkapellen met gebogen fronton. Het linker risaliet is gelijkvormig aan de entreegevel. De uitgang op de begane grond is echter gewijzigd. Op de verdieping twee schuifvensters. In het tussen de risalieten liggende gevelvlak drie vensterassen, elk met op de begane grond een drielicht venster met hardstenen deelzuilen en op de verdieping twee schuifvensters. In het dakschild drie dakkapellen.

De linkerzijgevel (W) heeft een uitgebouwde traptoren over drie bouwlagen met afgesnoten hoeken onder een steekkap met piron. Op de begane grond in de toren een entree met stoep en vensters, op de verdiepingen vensters. De tweede verdieping kraagt uit, gesteund door een reeks rondbogen op natuurstenen consoles. Rechts van de traptoren een moderne uitgang onder een drielicht en de luifel die boven de oorspronkelijke uitgang hing. Links eveneens een drielicht. Op de verdieping rechts twee en links één schuifvenster. In het dakschild rechts een dakkapel.

De rechterzijgevel (O) wordt bijna geheel in beslag genomen door de aanbouw. Op de verdieping zes kleine vensters.

Aan de achterzijde, de perronkant, twee kopse tuitgevels met rechts twee en links drie schuifvensters. In beide geveltoppen een dubbel draairaam. In de gevel ertussen een reeks kruiskozijnen. Aan de binnenzijde van de U-vorm, op de verdieping, verschillende deuren en vensters. In het dakschild erboven dakkapellen.

Interieur Het interieur is in hoofdlijnen intact gebleven. In de hal vier scheibogen op natuurstenen kolommen. De wanden zijn betegeld. Kiosken zijn toegevoegd en loketten zijn gemoderniseerd.

Waardering

Stationsgebouw van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- als fraai voorbeeld van een nagenoeg ongeschonden stationsgebouw

- vanwege de hoge kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex

- vanwege de gaafheid

Tags: gebouwen, woonhuizen,stationsgebouw,transport,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Station Deventer
location_on Monumenten Kaart rond Deventer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!